Diari de recerca | Tecnologia i enginyeria

11. Una grata sorpresa al canal de Menorca

06 octubre 2010 | Diari de recerca, Tecnologia i enginyeria

Seguint els nostres companys de Palma de Mallorca, hem anat a explorar una nova zona. I ens hem trobat amb una grata sorpresa: més fons marins en un estat de conservació excepcionalment bo.

La col·laboració amb els nostres companys de l’Institut Oceanogràfic de Palma de Mallorca (IEO) ens ha portat a desviar les activitats de la campanya cap a una zona diferent. Hem anat al centre del Canal entre Mallorca i Menorca, en una zona d’uns 100 metres de fondària.

Justament aquí és on l’IEO està fent els estudis necessaris per a la presentació de l’àrea marina protegida. És una zona on els pescadors de Menorca desenvolupen les seves activitats amb nanses, tresmalls i altres arts de pesca artesanals.

Són fons marins en un estat de conservació excepcionalment bo

Ho hem pogut constatar ja en la primera immersió. Els fons estan dominats pel que es coneix com a maërl (petits blocs d’algues calcàries no enganxades al fons que es deixen moure pels corrents). També hi ha blocs que s’han anat formant per l’adhesió de diferents materials orgànics i calcaris. És una zona on hi creixen molts animals sèssils (adherits al fons), a més de peixos i crustacis que s’amaguen als forats d’aquests blocs.

És un lloc on domina la pesca de la llagosta

Però les activitats pesqueres no es duen a terme tot l’any i les desenvolupen embarcacions petites. En aquest lloc, les arts de pesca semblen respectuoses amb el fons marí. Aquest fet ens ha donat una de les majors alegries dels darrers anys. Anys en els quals no hem parat de veure l’empremta de l’activitat humana en els fons marins, sigui en forma de destrucció o de disminució alarmant de la biodiversitat.

En els fons estudiats la vida es veu quasi per tot arreu i no deixa de sorprendre’ns. La situació observada és una prova que una manera diferent i respectuosa d’explotar els recursos marins és possible.

Un bon exemple a tenir en compte per altres col·lectius de pescadors

Quins són els factors que han fet possible la conservació d’aquests fons? Per començar, la dimensió de la flota pesquera, l’explotació estacional i la utilització d’arts de pesca respectuosos amb el fons. Però també és important la manipulació i neteja curosa de les arts de pesca, així com de les espècies que són objecte d’explotació.

Una sorpresa ben agradable, i sens dubte, un bon exemple per molt altres col·lectius de pescadors.

Josep Maria Gili

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *