Premi X(p)rimenta 2022 en la categoria Primària. El Verger (Garcia, Ribera d’Ebre)
Alumnat
- Nayara Sanz
- Cosmina Sanz
Docent
- Nuria Mauricio
Temari curricular
- Coneixement del medi natural
Nivell educatiu
- Cicle Superior Primària
Objectius:
- Aprendre a separar els diferents pigments en una fulla mitjançant la cromatografia.
- Esbrinar perquè les fulles són verdes.
- Valorar la importància dels pigments que hi ha a les fulles, ja que aquests són imprescindibles perquè tingui lloc la fotosíntesi.
Material utilitzat
- Paper de filtre
- Alcohol
- Fulles d’espinacs
- Morter
- Got
- Llapis
Protocol
- Agafem les fulles dels espinacs, extraiem els nervis i les trossegem.
- Introduïm les fulles trossejades al morter.
- A continuació anem afegint alcohol al morter.
- Triturem les fulles, sense colpejar, fins que l’alcohol adquireixi un color similar al de les fulles.
- Filtrem la mescla amb l’ajuda d’un paper de filtre i un got com a col·lector.
- Finalment, retirem les substàncies filtrades i introduïm una tira de paper de filtre dins del recipient, col·locant-la verticalment amb l’ajuda d’un llapis.
- Esperem uns minuts mentre té lloc la cromatografia.
Resultats
Després d’esperar unes 14 hores podrem observar en el paper de filtre els pigments que conté la fulla d’espinacs. La banda de color verd són les clorofil·les que són les que li donen el color verd a les fulles i la banda groga són les xantofil·les, uns pigments que juntament amb les clorofil·les absorbeixen la llum per poder fer la fotosíntesi.
0 Comentaris