Fes la gràfica i identifica els diferents fronts!
Imagineu-vos que recorreu el trajecte entre Ciutat del Cap (Sud-àfrica) i el continent antàrtic a bord d’un vaixell. Durant el mateix tenim la possibilitat d’amidar la temperatura de l’aigua de mar superficial. Al mateix temps també podem registrar la velocitat del vent.
Prenem registre d’ambdues mesures cada tres hores. Teniu aquestes dades en el fitxer adjunt (FITXER DE DADES). Podeu fer dues gràfiques senzilles. En una situem els valors de temperatura en l’eix vertical i en l’altra els registres de vent. En ambdues gràfiques situem en les ordenades (eix horitzontal) la latitud corresponent a cada registre anterior. En teniu un exemple al document: EXERCICI I MAPA.
Una vegada efectuades les dues gràfiques fixeu-vos en els resultats.
Què podeu observar?
a) Un canvi dràstic de temperatures que disminuïen des de Sud-àfrica a l’Antàrtida.
b) Tres discontinuïtats en els valors de temperatura que corresponen als tres fronts hidrogràfics que separen tres masses d’aigua diferents al llarg del recorregut: fronts subtropical, subpolar i polar.
Podeu llegir el missatge 2 i el missatge 4 que ens va enviar l’equip científic.
Si voleu també podeu llegir el document: Bufen forts vents
c) Una clara tendència a l’augment de la velocitat del vent en el mateix sentit que disminuïa la temperatura de l’aigua de mar.
Que ens indiquen les observacions i les coincidències?
Que a poc a poc ens anem acostant, durant el viatge, a un continent amb condicions ambientals extremes marcades per les baixes temperatures i els vents huracanats. Que els canvis no són graduals sinó que passem per tres marcades discontinuïtats que actuen com fronteres i que aïllen en superfície l’oceà austral.
Us suggerim, però, que penseu en altres explicacions, conseqüències o idees i que ens les feu arribar per a comentar-les amb els nostres científics per a gaudir i aprendre junts.
0 Comentaris