Aventures científiques | basic | Expedicions | Geologia

Aberigua: arqueologia colonial a l'illa de Guam

10 octubre 2017 | Aventures científiques, basic, Expedicions, Geologia

No! No hem fet cap falta d’ortografia! Així és com es diu “esbrina” en l’actual llengua chamorra. Els chamorros eren els pobles que vivien en el segle XVI a les illes que avui en dia coneixem com les illes Marianes. Aquest projecte ens convida a viatjar al segle XVI quan Magallanes estava realitzant el que serà després la primera volta al Món. En 1521 , l’expedició comandada per Magallanes arriba a la illa de Guam i a partir d’aquí d’iniciarà la conquista i colonització d’aquestes terres. La influencia de la conquesta serà molt clara en la població indígena que tindrà importants canvis en la seva cultura. Aquí volem investigar sobre aquest canvis en la seva vida quotidiana: com menjaven, com vivien , com vestien…. I també com es van adaptar ( més o menys) els hispans que van instal·lar-se a viure en aquestes petites àrea del món.
Però Guam també és important per un altra fet. En un moment en que la navegació depèn de les corrents marines i dels vents arribar a illes amb aigua dolça és una qüestió de supervivència. És per això que Guam serà també tant important en la gran ruta mundial comercial dels segles XVI al XVIII : el Galió de Manila. Gràcies al Galió de Manila ens van arribar nombrosos productes provinents de Filipines, Xina i el Japó passant per Mèxic  cap a Sevilla. I també de les nostres terres fins l’altra punta del món.
 

1 Comentari

  1. Institut Vallès (batxillerat artístic)

    Salutacions,
    El grup de primer de batxillerat artístic de l’Institut Vallès de Sabadell vam llegir l’article “Aberigua: arqueologia colonial a l’Illa de Guam” a la web de Recerca en acció, ens va semblar molt interesant, però, tenim algunes qüestions que ens agradaria que ens contestéssiu.
    Tenim curiositat pels pilars dels que parleu al final de la publicació. Es diuen latte i s’utilitzaven per sostenir les cases per saber de la terra. Per què volien que aquestes pedres aixequessin la casa?
    Sobre la illa, heu explicat també que el seu idioma natal és el Chamarro però que saben anglès ja que és una illa que pertany als Estats Units, però la nostra pregunta és, si és una illa força desenvolupada o tot el contrari?
    A més ens agradaria saber sobre la cantimplora japonesa. Suposem que esperàveu trobar restes de la Segona Guerra Mundial, però, us ha sobtat fer-ho allà?
    Encara que la cantimplora no sigui una de les troballes que esperàveu és important per vosaltres haver-la trobat?
    Aquestes són algunes de les preguntes que ens hem fet llegint el vostre blog.
    Ens hem informat sobre com acomiadar-nos en Chamarro, així que:
    ASTA OTRU DIHA!!!

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *