Tierra del Fuego, amb una latitud similar a la d’Escòcia, es troba només a 1000 quilòmetres de l’Antàrtida. Aquesta dada ens podria fer pensar en un clima extremadament fred, però no és així.
Un clima sense variacions
Les illes i canals són una fletxa que s’endinsa, tot dividint-los, entre l’Atlàntic, el Pacífic i l’Oceà Glaciar Antàrtic. El mar actua com a estabilitzador de la temperatura, així que les temperatures mitges anuals varien entre uns 9º a l’estiu i uns 0º a l’hivern. No hi ha, doncs, gaire variació més enllà de nevades més freqüents i fortes a l’hivern que no pas a l’estiu. Tot i que les temperatures no són extremadament baixes, la sensació tèrmica sí ho és, per l’efecte de la humitat (plou molt) i el vent (que ja heu vist que ens ha estat donant molts problemes).
Campanyes, jaquetes i unes bones botes
Les dades paleoclimàtiques ens diuen que el clima no ha variat gaire en els darrers 6.000 anys aquí, així que avui dia tenim unes condicions molt similars a les viscudes per Darwin i la gent Yámana. La nostra tecnologia contra el fred és, però, marcadament diferent: els nostres hàbitats i àrees de treball no són les cabanes de branques i pells d’animals, sinó les tendes de campanya. Incloses les grans tendes estructurals per a cobrir el jaciment i per a fer vida comunitària. I comptem amb folres polars, roba tèrmica, jaquetes impermeables, botes amb gore-tex… Tot i això, la vida no és gaire fàcil… sobretot quan ja fa més de quaranta dies (que …) aquí. No és només treballar en condicions climàtiques dures: les 24 hores del dia es desenvolupen sota aquestes condicions. Un dia rere l’altre. En tot moment.
I si per nosaltres és dur, com devia ser per la gent Yámana…
Penseu com devia ser la vida de la gent Yámana, sense més protecció que el foc i una capa d’oli per impermeabilitzar-se…
Enguany les condicions (com ja us hem explicat, són força més dures del que és habitual) estan essent més dures del que és normal. Vent, pluja i, des de fa tres dies, nevades que, tot i que no ens arriben a afectar directament (tret d’una mica d’aigua-neu) perquè cauen a les muntanyes, sí ens diuen que la temperatura és força baixa. Quina és la causa d’això? La gent especialista del CADIC ens ha dit que enguany és any de “El Niño” i això té una gran incidència en el clima fueguí.
0 Comentaris