Pregunta

Realitzar un bon estudi ornitològic

09 juliol 2010 | Biologia, Pregunta

Com es pot fer un bon estudi ornitològic de la zona natural del Pla de Corts (Baix Pallars)? Com es poden estudiar els rèptils d’una zona? Paranys, zones on solen estar… Moltes gràcies per la vostra atenció!

Pregunta proposada per: Jan (Terrassa)

Es poden fer estudis ornitològics d’un indret de moltes maneres i tot depèn de les espècies que vulgueu estudiar. Una forma molt senzilla seria dissenyar diversos itineraris d’una mateixa distància i que cobreixi els diversos hàbitats presents i efectuar censos regulars al llarg de l’any, preferentment a primera hora del matí que és quan els ocells tenen més activitat i es veuen millor. Tot i això cal evitar els dies amb condicions meteorològiques extremes com fred intens, vent, neu o pluja. En el cas que vulgueu fer censos d’aquest tipus, podeu seguir les recomanacions metodològiques del programa SOCC (Seguiment d’Ocells Comuns de Catalunya) disponible a: http://www.ornitologia.org/monitoratge/socc.htm
Per fer aquest estudi cal tenir bons coneixements d’identificació, tant visual com auditiva, ja que moltes espècies costen molt de veure i només coneixem de la seva presència pels cants i reclams que escoltem enmig de la vegetació.
Aquest estudi és força útil per al seguiment d’ocell comuns, però no és vàlid per exemple per rapinayires nocturns o de diüns de costums més amagadissos; en aquest cas és necessari emprar altres mètodes. D’altra banda, hi ha espècies molt difícils d’identificar o de detectar com els mosquiters, boscarles, tallarols i per conèixer de la seva presència és important realitzar campanyes d’anellament dirigides per anelladors experts. En algunes zones de muntanya, sobretot als colls i carenes, es pot fer seguiment de la migració de les aus planadores com rapinyaires, cigonyes, grues; en aquest cas cal establir punts de seguiment des d’on observar el pas d’una forma estadarditzada, controlant el temps que estem observant.
Aquests són només alguns exemples del que es pot fer i tot depèn una mica de l’objectiu que es vol assolir. Si us decidiu per algun estudi en concret podeu contactar de nou amb nosaltres i us podríem assessorar al respecte.
Pel que fa a l’estudi dels rèptils, nosaltes no tenim experiència; us recomanem que contacteu directament amb la Societat Catalana d’Herpetologia: sch@soccatherp.org / http://www.soccatherp.org
Ben segur que us podran aconsellar sobre els estudis que es poden fer.

Raül Aymí

Institut Català d’Ornitologia
ico@ornitologia.org
www.ornitologia.org

1 Comentari

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *