L’Antàrtida no es caracteritza per oferir un gran registre fòssil tal com s’esdevé en altres continents. Malgrat tot, sí que s’han trobat fòssils en aquest continent, principalment a la Península Antàrtica i als seus voltants. Això és degut a vàries característiques. Aquesta regió és la de més fàcil accés per a l’explotació terrestre perquè es troba a latituds molt baixes i recull moltes bases científiques que poden donar recolzament logístic als investigadors que fan les seves prospeccions a peu. També presenta moltes zones on l’escorça terrestre està lliure de la cobertura de gel (cada vegada més degut al desglaç de les glaceres) i exposat a la superfície per la qual cosa el descobriment d’evidències de vida preservada a la roca és més fàcil.
Però, probablement, el que fa que s’hagin trobat més fòssils en aquesta regió és que fa uns 70 milions d’anys, durant el període Cretàcic, la Península Antàrtica no era un territori gelat i envoltat d’illes connectades per gel i per mar tal com ho és actualment. En canvi era una regió amb molta vegetació boscosa amb coníferes (com a Nova Zelanda) i amb araucàries (com a Amèrica del Sud) i en la qual desembocaven molts rius que aportaven el sediment fi que acabaria preservant animals i plantes. Aquests rius també transportaven restes d’animals i plantes des de zones altes que quedarien sepultats als estuaris juntament amb les espècies locals. Durant aquesta època hi va haver una gran extinció d’espècies (en aquest període es varen extingir, aproximadament, el 75% de les espècies fossilitzables) que va deixar un registre fòssil molt ric, a tot el planeta.
A tot el registre fòssil antàrtic s’han trobat, principalment, espècies de fitoplàncton, coralls, poliquets, bivalves, gastròpodes, escafòpodes, crancs, equinoïdeus, asteroïdeus, ofiures i peixos.
0 Comentaris