Pregunta

Es pot fer foc a partir de l'aigua?

27 octubre 2017 | basic, Pregunta, Química

Pregunta formulada per Albert, responen Josep Duran i Josep Anton Vieta (químics del C4D, de Girona)

 
Sí, és possible. L’aigua es fa servir per apagar foc sobretot perquè  refreda. Recorda el triangle del foc (en algunes versions, el tetraedre del foc). Qualsevol altra substància que estigués freda (i no fos combustible) serviria per apagar foc. Per això també es fa servir CO2.
Però anem per feina. Com podem fer servir aigua per fer foc? Hi ha la possibilitat de fer servir aigua per fer una lent i, d’aquesta forma, concentrar la llum del sol en un punt fàcilment inflamable: paper, branquillons… però crec que tampoc és això el que demanes.
Crec que preguntes si hi ha algun producte o mescla química que  reaccioni amb aigua i s’encengui. N’hi ha? Doncs sí!
És ben coneguda la reactivitat dels metalls alcalins amb l’aigua. Tots reaccionen de forma més o menys violenta amb aigua. Segurament el més conegut i fàcil de trobar als laboratoris és el sodi. Com a metall alcalí que és, reacciona amb aigua per donar hidròxid de sodi i hidrogen. Com que, a més, la reacció és exotèrmica, el hidrogen a vegades s’encén.
Precisament aquest experiment (sense foc) el pots veure en aquest vídeo.
També s’encenen reaccions entre substàncies oxidants i metalls, on l’aigua fa el paper de dissolvent. Una de les més senzilles de fer és
la mescla iode-alumini. Té però, una dificultat: la mescla ha de ser estequiomètrica i l’aigua no pot ser freda. Vegeu-ne aquest exemple.
També es pot fer foc afegint unes gotes d’aigua a una mescla de zinc, nitrat d’amoni i clorur d’amoni. Aquest experiment va ser el primer que vam fer divendres 4 d’octubre a la Nit de la Recerca. Llàstima que  no tenim el vídeo.  En aquest cas, l’oxidant és el nitrat d’amoni, el zinc reacciona de forma exotèrmica amb l’aigua i el clorur d’amoni fa de catalitzador.
Ja veus, una mica complicat. Encara és més complicat fer servir peròxid de sodi i aigua. No és fàcil d’aconseguir, i diria que la forma comercial en què es troba no és la millor per fer encendre. Ja s’entén, cal que sigui segur.
Bé, esperem que t’hagi estat útil aquesta resposta. Si decideixes fer foc d’alguna d’aquests maneres, sobretot demana que t’ajudi un expert adult, i segueix sempre tots les mesures de seguretat.
 
 
 Josep Duran, investigadors de la Facultat de Ciències de la Universitat de Girona (UdG),   membre de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) d’aquesta Universitat
 Pep Anton Vieta, membres de la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la UdG, professor del centre educatiu Sant George School (Fornells de la Selva).
 

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *