Diari de recerca

6: Arribem a la badia d'Atka

13 desembre 2006 | Diari de recerca

Aquesta setmana ha estat especialment emocionant. Després de diversos dies de navegació en aigües furioses varem creuar, per fi, el Cercle Polar Antàrtic. Vàrem entrar en aigües cobertes de gel i espectaculars icebergs, bells paisatges abans de l’arribada a l’Antàrtida. Vàrem traspassar aquesta frontera cap a les 23.00 hores, quan el sol ens va rebre, encara, sobre l’horitzó omplint, amb un color roig intens, tot el cel de núvols. Des d’aleshores, no hem tornat a veure la nit. L’Elisabet, la Laura i l’Ida han inclòs una nova experiència en el seu historial com a investigadores marines.

Amb l’ajut de les imatges des del satèl·lit i la interpretació dels meteoròlegs de bord, vàrem aconseguir arribar, relativament ràpid, a la badia d’Atka, enfront de la base Neumayer, gairebé sense trencar el gel. Malgrat tot, l’accés a la plataforma de gel davant la base antàrtica estava bloquejat per una densa cobertura de gel de gairebé dos metres de gruix.

Des de l’aire, el capità va trobar un lloc, a diverses milles al nord, que li va semblar suficientment fiable per a iniciar la descàrrega del material que abastirà aquesta base al llarg del pròxim any. Per tal de descarregar les 200 tones de dièsel àrtic que també necessitarà la base ens vàrem aproximar enfront de la plataforma de gel. El lloc en concret va resultar més alt que el Polarstern! Aquesta experiència, tant per en Pablo com per a mi mateix, va ser única i impressionant, ja que en expedicions prèvies sempre es podia veure l’horitzó sobre la plataforma des del pont del vaixell.

Durant l’estada a la badia vàrem iniciar els nostres mostratges en una petita polimnia. Vàrem obtenir una bona col·lecció d’esponges per a la nostra col·lega Núria del Centro de Oceanología a Marsella, animals per als experiments d’en Pablo i mostres d’aigua i de gel per tal de realitzar les anàlisis bioquímiques d’aquests ambients. També vàrem intentar aconseguir sediment amb un aparell anomenat multicorer, però ens va fallar. I, tristament, ja no hi haurà temps per a tornar-ho a intentar en aquesta zona del Mar de Weddell.

Ara, ens encaminem cap a la Península Antàrtica amb gran entusiasme! És aquí on investigarem la zona on es trobaven les antigues plataformes de gel Larsen A i B.

Des dels 70º S i en nom de l’equip de l’ICM, us envio les nostres afectuoses salutacions!

Enrique Isla

Latitud:  -70º 4′ S
Longitud:  -8º 3′ W
Hora: 12:00 h
Velocitat del vent a coberta: 3 (m/seg)
Temperatura de l’aire: -2.9 ºC

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *