Ja fa dos mesos que vam tornar de Galápagos i l’expedició es fa llunyana. Hem tornat a les rutines del dia a dia i a l’Institut de Ciències del Mar on desenvolupo gran part de la meva feina.
Han calgut uns dies per posar en ordre i reprendre les tasques que havíem deixat pausades durant l’expedició. Aquí, ja estic en el procés d’anàlisi dels vídeos ROV, obtinguts en una altra expedició als bancs volcànics de Cabliers i Catifas al Mar d’Alborán (Mediterrani) – l’àrea principal d’estudi de la meva recerca.
I és que al Mediterrani també tenim 6 grans poblacions de coralls profunds, que habiten una gran varietat d’ambients com els canyons i les muntanyes submarines, però també en parets verticals com hem vist a les Galápagos. Cal dir, però, que només a Cabliers i Catifes trobem comunitats ben desenvolupades i en bon estat de conservació. És per això que aquest mateix any, la Comissió General de Pesca per al Mediterrani (GFCM) de la FAO va designar el banc de Cabliers com una àrea marina protegida.
Des del nostre grup intentem, no només descriure aquestes comunitats, sinó també entendre els factors que expliquen la seva distribució i evolució en el temps. La nostra recerca és doncs vital, ja que serveix com a eina per a la conservació dels ecosistemes marins profunds.
I és aquí on pren més rellevància la nostra tasca com a científics, en mostrar al món l’oceà profund, però sobretot el seu valor per al funcionament del planeta terra i la nostra societat. I això és el que he intentat transmetre (més enllà del dia a dia en un vaixell oceanogràfic) no només amb aquest diari de recerca, sinó també amb les visites a les escoles que han participat al projecte de Recerca en Acció.
Fotografies de les visites als centres educatius:
Afortunadament a aquesta expedició, no hi he anat sola, m’hi heu acompanyat vora 500 “young scientists” d’arreu Catalunya. M’ha agradat molt conèixer-vos en persona i compartir amb vosaltres l’experiència. Voldria acabar, doncs, aquesta darrera publicació, donant-vos les gràcies pel vostre interès, però sobretot també als docents que han encès guspires de curiositat entre el seu alumnat i han sabut transmetre la importància de la recerca científica. El record de les visites i les enginyoses preguntes que m’heu fet, m’acompanyarà sempre. Mantindré també la confiança en la vostra generació i espero que continueu sempre en acció, fent-vos preguntes i cercant respostes.
Fins aviat!
Vídeo resum de les visites als centres educatius:
0 Comentaris