Diari de recerca

8.- Ja heu entrat les vostres observacions de nius?

03 juny 2013 | Diari de recerca

El nombre de dades de cria introduïdes a nius.cat va creixent. A hores d’ara ja portem enregistrats 159 intents de cria de 33 espècies diferents.

Bona part de les dades són de nius d’enguany, però n’hi ha de fins i tot 1987. Recordeu que també es poden entrar dades de nius d’altres anys (si és que encara teniu les dades apuntades a algun lloc), no només del que aneu observant a partir d’ara. Com era d’esperar, les dades de cria de les mallerengues, en ser unes de les espècies que nidifiquen més habitualment en caixes niu, són de les més nombroses. Hi ha, però, un bon grapat de dades de tallarols (tallareta cuallarga i tallarol capnegre), espècies que només utilitzen nius naturals que elles mateixes construeixen.

Destaca el nombre de dades de cria de gamarús, un dels nostres rapinyaires nocturns més comuns, gràcies al seguiment que es fa d’un niu de Santa Susanna (el Maresme) des de 1991. D’altra banda, trobem a faltar dades d’oreneta vulgar, una espècie molt comuna que fa el niu a cases, masos, pallers… i que és, per tant, molt fàcil de trobar. No en teniu cap a prop de casa vostra?

Fent que criïn molt a prop nostre…

Si no teniu cap ocell criant a casa, hi ha moltes maneres d’incentivar-los a fer-ho. Una de les més senzilles és instal·lant alguna caixa niu al vostre patí o jardí o posant algun niu artificial d’oreneta a la paret. Com veureu en aquest recent reportatge de l’InfoK (http://www.tv3.cat/videos/4585171/Projecte-Nius ), però, hi ha maneres molt més elaborades però interessants de convertir casa vostra en una llar per els ocells.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *