Diari de recerca

21. On observar ocells durant la migració?

05 maig 2009 | Diari de recerca

Els ocells migradors es concentren en determinades zones. Si bé podem observar moltes espècies en migració arreu de Catalunya, hi ha certs indrets que, per les seves característiques geogràfiques i d’hàbitat, són especialment atractius per a molts ocells. Aquests indrets són generalment ambients molt productius, és a dir espais on els ocells troben gran quantitat d’aliment: per exemple, zones humides.

Aquí us en volem recomanar alguns:

Torre de l’Alfacada: a la gola de Migjorn al delta de l’Ebre (Sant Jaume d’Enveja). Una torre d’observació elevada que permet veure arrossars, llacunes i el mar. En un dia d’observació des d’aquest indret en aquesta època fàcilment es poden veure més de 100 espècies d’ocells des d’ocells grans com capons reials, bec-planers, flamencs, agrons (blancs i rojos), a polles blaves, fumarells, ànecs, limícoles i altres ocells de mida mitjana. I també es pot sentir com canta el boscaler comú.

Estany del Matà: al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà (Castelló d’Empúries). Uns estanys que durant l’hivern han estat pasturats per cavalls i ara ja no hi són perquè hi criïn els camallargs. Hi trobem grans concentracions de limícoles i hi podem gaudir dels vols de les perdius de mar. Als canyissars del voltant hi trobem boscarles de canyar i balquers, i sobre l’estany hi volen sovint orenetes cua-rogenques i falciots pàl·lids.

El Remolar: a les reserves naturals del riu Llobregat (Viladecans). Un espai que actua com a illa, envoltat de l’aeroport i molt proper a Barcelona. Hi ha unes llacunes amb observatoris que faciliten l’observació de ben a prop de moltes espècies.

Estany de Salses: situat a pocs quilòmetres al nord de Perpinyà, és un estany d’aigua dolça i salada. És una massa d’aigua important, que ocupa més de 5.000 hectàrees, i que connecta amb la Mediterrània per tres graus.

S’Albufera des Grau: és la zona humida més important de Menorca i el nucli bàsic de la Reserva de la Biosfera. Inclou una llacuna de 2 quilòmetres de llarg, paisatges marítims i extensions agràries. Compta amb un centre de recepció de visitants.

Albufera de València: té una superfície superior a les 20.000 hectàrees i es troba a només 10 quilòmetres de la ciutat de València. Declarada Parc Natural el 1986, allotja una elevada biodiversitat d’espècies, sobretot aquàtiques.

Què puc veure quan vaig a observar ocells a un determinat lloc?

Si vas a fer una passejada a un indret, espai natural o municipi en particular, pots informar-te prèviament de quins ocells nidificants hi pots veure. D’aquesta manera et serà més fàcil preparar l’excursió i estudiar les espècies d’ocells que pots observar.

Des d’aquest altre enllaç pots veure les observacions d’ocells que es van realitzant a Catalunya dia a dia. Tu mateix hi pots entrar observacions o fer consultes per localitat o espècie.

Oriol Clarabuch i David Segarra

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *