Arts i Humanitats | Diari de recerca

9: Qualsevol dia… és un dia especial

28 novembre 2011 | Arts i Humanitats, Diari de recerca

La Charu i en Rajesh netegen óssos i eines, en Pep i en Gito fan fotogrametries, en Juanjo extreu per flotació llavors, carbons i altres materials petits, en Francesc i l’Andrea busquen un llac ara inexistent i en Marco i l’Ajith semblen deambular en totes direccions sense rumb fix. Benvinguts al dia a dia d’una excavació!
Aquí ens aixequem ben d’hora, ben d’hora, ben d’hora per tal de fer grans coses. Tots els dies comencen de la mateixa manera: gent adormida guiada per l’olor del menjar i buscant un chai. Però a partir d’aquest moment, qualsevol cosa pot passar. L’esmorzar és sempre una sorpresa, arròs picant o pakora fregit? Tria!
A les 8 del matí la feina comença i tothom corre a fer el que li toca. “Bé, els estudiants no són gaire puntuals i de tant en tant necessiten alguna empenta…”, diu en Marco. En qualsevol cas, tots tenim diferents tasques i hem de preparar-nos per a elles.
És hora de treballar
En Pep i en Gito estan a l’excavació per tenir cura de l’estació total.  A part de situar espacialment els materials que trobem, també s’ocupen de fer la fotogrametria, una tècnica d’enregistrament que consisteix a prendre diferents fotos per fer un fotomapa topogràfic del jaciment. D’aquesta manera obtenim una representació d’alta qualitat dels nivells arqueològics, un bon substitut de l’avorrit i lent dibuix.
La Charu i en Rajesh s’ocupen dels materials que traiem de l’excavació, especialment dels óssos i les eines lítiques. Els netegen i els classifiquen depenent del quadre en què s’han trobat, la seva forma i el material del qual estan fets. Aquesta primera caracterització permet desar els materials sistemàticament, de forma que els podem trobar i estudiar en detall al laboratori.
En Juanjo està coordinant la flotació dels dipòsits arqueològics. Ja que no disposem d’aigua corrent, hem de fer la flotació amb cubell, més simple però també més lenta. D’aquesta manera trobem coses que no es veuen durant l’excavació, com ara petits carbons, llavors carbonitzades, petits óssos, etc. L’estudi d’aquestes restes petites ofereix informació de les plantes i animals que s’utilitzaven per a moltes coses: menjar, cuinar i construir.

Com ja sabeu, en Francesc i l’Andrea estaven fent el transsecte de la duna. Atès que han acabat abans del que esperaven, ara estan cercant al (probable) paleollac que està prop de la duna. Estan pensant a fer un mostreig geològic al mig del llac per entendre si estava actiu quan comunitats de caçadors-recol·lectors habitaven Vaharvo Timbo i altres dunes properes. L’estudi de paleollacs dóna informació sobre el medi ambient i el clima del passat.

Només queden dues persones! En Marco i l’Ajith, els directors del projecte. Malgrat que pagui semblar que deambulen en totes direccions sense rumb fix, fan una tasca fonamental. Coordinen i supervisen el projecte, i més important, mantenen la motivació de l’equip encaixant totes les peces del puzle que és la nostra feina.

És hora de descansar
Després d’un llarg dia, el chai està sempre esperant-nos. Al voltant de la taula de la cuina intercanviem les nostres experiències i impressions del dia. Tot seguit, ens relaxem jugant a bàdminton amb les pales que va portar en Francesc de casa, és perfecte per desconnectar i fer una mica d’exercici. Després de la dutxa ve el sopar, i llavors s’ha acabat el dia… o no.

És hora de… treballar una mica més
Després de sopar s’han de fer moltes coses. El primer són els inventaris dels materials que hem recollit durant el dia. És important mantenir totes les mostres sota control de forma que no es perdi res. Aquest també és el moment per preparar la feina del dia següent i tenir petites reunions d’equip. Però sobretot, aquest és el moment de preparar els nostres missatges: fer el text, triar les millors fotos i editar els magnífics vídeos que us mantenen en contacte amb nosaltres. Quina festa!

Juanjo García-Granero

1 Comentari

  1. rosinisinco@hotmail.com

    Hola Francesc.Ja pots contarme com a “fan”.Os anirè seguint.Una abraçada desde el barri de la Ribera de Barcelona.Petonets

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *