Diari de recerca

18: Com estudiem els bacteris marins?

05 gener 2007 | Diari de recerca

Els bacteris tenen una mida molt petita i no podem observar-los a simple vista. Però si agaféssiu una mostra d’aigua de mar i l’observéssiu sota un microscopi, us sorprendria la quantitat de microorganismes que viuen a la mar. Per cada litre d’aigua hi ha cents de milions de bacteris i n’hi ha gran quantitat que també viuen al sediment, lluny de la superfície dels oceans.

Per tal d’estudiar els bacteris marins, generalment, ens centrem en tres preguntes: quants bacteris hi ha? Són tots iguals o hi ha diferents grups? Estan actius? Per tal d’estudiar la seva abundància, els bacteris es tenyeixen i s’observen sota el microscopi. Però també es poden emprar aparells més sofisticats tal com el citòmetre de flux que et permet comptar mostres de forma molt ràpida. Identificar els distints grups de bacteris no és fàcil, ja que a simple vista són tots molt semblants. Així que el que fem és aïllar-les i estudiar-les per separat, per tal de conèixer les seves característiques metabòliques. Actualment, també hi ha tècniques que ens permeten d’obtenir seqüències genètiques de tots els bacteris en una mostra. Comparant aquestes seqüències es poden determinar quants grups distints hi havia a la mostra original.

Finalment, per a saber si estan actives, es mesura si estan creixent: o fent-se més grans o veient si s’estan dividint. També es mesura si estan respirant, és a dir, si estan emprant molècules dissoltes en l’aigua per tal d’obtenir energia. Això ho fem mitjançant incubacions en les quals mesurem el consum d’oxigen en l’aigua. Això és molt important perquè els bacteris puguin dur a terme la major part de la respiració en l’aigua de mar. Precisament, en aquesta campanya ens centrarem a determinar quants bacteris hi ha sobre el sediment i quan estan creixent i respirant a prop del sòl marí.

Laura Alonso

Latitud:  -61º 2′ S
Longitud:  -55º 6′ W
Hora: 12:00 h
Velocitat del vent a coberta: 8 (m/seg)
Temperatura de l’aire:  0.9 ºC

Bacteris

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *