Diari de recerca

15: Localitzada una nova parella de trencalòs a l'Alt Urgell

17 abril 2007 | Diari de recerca

El descobriment d’un nou niu, amb pollet inclòs, ha estat el millor regal de Pasqua per al nostre equip científic.

Cada any el seguiment de la població catalana de trencalòs implica un important esforç humà de prospecció i seguiment de les parelles.
L’inici dels controls dels territoris comença durant la tardor, entre setembre i octubre, coincidint amb l’activitat de reconstrucció dels nius. En les tasques de seguiment i prospecció coordinades per Diego Garcia i Antoni Margalida, a part dels membres del GEPT (Rafa Pelayo, Jaume Feixa, Àngel Bonada, Elena Vega, Xesco Macià, Joan Bertran…) participen Agents Rurals, Tècnics del Departament de Medi Ambient i Habitatge, Guardes de Reserva i ornitòlegs.
L’observació d’adults que aporten material per a construir el niu permet esbrinar l’emplaçament escollit per a dur a terme la criança. Aquesta informació facilita els controls posteriors. Generalment, la major part de les parelles estan controlades en arribar la posta (desembre –  febrer), però de vegades el canvi de sector de niu, el fet que no niïn o l’aparició d’una nova parella dificulten el control total de la població i no és fins ben entrada la primavera que es comencen a aclarir les coses. Això és el que ha passat la present temporada.
L’Alt Urgell és una de les comarques amb un creixement més espectacular pel que fa a parelles reproductores de trencalòs. A mitjans dels anys 80 no hi havia cap parella, mentre que al recompte realitzat l’any 2000 se’n van detectar cinc. En l’actualitat, la nova parella localitzada incrementa a 7 el nombre de parelles reproductores controlades en aquesta comarca.
L’èxit d’aquesta troballa (amb poll present al niu) cal atorgar-lo a la meticulosa feina realitzada pels Agents Rurals de l’Alt Urgell. Durant l’hivern, les observacions d’un exemplar adult per part dels tècnics del Departament de Medi Ambient i Habitatge (Xavier Parellada i Diego García) van encendre les sospites de la possible presència d’una parella. Les observacions realitzades anteriorment pels Agents Rurals i la idoneïtat de l’hàbitat reforçaven la hipòtesi de la possible presència d’una nova parella. Faltava però el més difícil: confirmar aquest extrem i, per descomptat, trobar el niu.
La feina va estar capitanejada per Lluís Miquel Martín, Agent Rural que treballa a l’Alt Urgell i excel·lent coneixedor de l’espècie, que no va dubtar en posar en marxa el dispositiu de recerca amb el seu equip (Miquel Flores, Carme Pérez i Xavier Besalduc, tots ells Agents Rurals de la comarca de l’Alt Urgell) fins que va aconseguir trobar la ubicació del – fins aleshores- secret niu. Van caldre 6 dies intensos de seguiment i d’esforç per anar descartant els nombrosos barrancs que podien amagar el discret niu del trencalòs. Cada jornada sense resultats positius no era un fracàs, tot el contrari, era una petita passa endavant per anar acotant la zona on podien estar amagats. I així va ser. Finalment, la perseverança va donar els seus fruits i la setmana passada l’alegria va envair a tot l’equip que va fer la troballa del niu i a tots aquells que havíem viscut amb interès les evolucions de les prospeccions del “Luismi” i el seu equip. Un adult peixent el seu pollet de vàries setmanes va ser la notícia que animava el retorn de vacances de Setmana Santa.
Una nova parella i un nou pollet han estat el regal de Pasqua, incrementant lleugerament la productivitat tan baixa  que es preveu per la present temporada i que esperem explicar-vos amb més detall durant els propers missatges.
Enhorabona a tots els que fan possible el seguiment del trencalòs, i en especial al cos d’Agents Rurals de l’Alt Urgell per “apuntar-se” aquesta nova parella!
Antoni Margalida

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *