Diari de recerca | Tecnologia i enginyeria

10. La troballa dels bancs de corall negre a Menorca

04 octubre 2010 | Diari de recerca, Tecnologia i enginyeria

El submarí ha trobat bancs de corall negre a uns 100 metres de fondària a la capçalera del canyó submarí de Son Bou. És la primera vegada que ho podem demostrar rigorosament en aquesta zona.

Recentment, s’ha sabut que encara hi ha bancs de corall negre en zones no gaire profundes del Mediterrani. L’any passat, investigadors italians varen trobar un bosc molt gran de corall negre (Antipathes subpinnata) a menys de 100 metres de fondària a l’estret de Messina.

En aquest estudi es va poder avaluar de manera bastant rigorosa l’extensió i la mida de les poblacions de coralls negres i la fauna acompanyant. Però en els darrers mesos, altres entitats de caràcter no científic han divulgat dades molt poc rigoroses sobre la presència d’algunes colònies de corall negre en aigües espanyoles. I els mitjans de comunicació, com era d’esperar, van amplificar la notícia.

Ens preocupa la manca de rigor d’alguns mitjans de comunicació

Malgrat la importància de reportar la presència d’algunes espècies emblemàtiques com ara els coralls, el que ens preocupa és el poc rigor i precisió d’aquestes troballes i que malgrat tot donen més un caire superficial als aspectes mediambientals que el resultat d’un estudi seriós.

Aquesta situació preocupa a la comunitat científica catalana i espanyola, ja que els mitjans de comunicació donen un excessiu protagonisme a les notícies d’organitzacions i entitats amb un escàs rigor científic en comptes d’explicar o desenvolupar notícies dels centres de recerca professionals.

Part de la responsabilitat és nostra, però no tota

Hi ha una part de responsabilitat dels científics per la seva escassa capacitat d’explicar de manera entenedora els seus resultats, però això no té per què ser l’excusa dels mitjans de comunicació. Parlant d’aquesta problemàtica a bord del vaixell oceanogràfic ens arriba la notícia que el submarí ha trobat bancs de corall negre a uns 100 m de fondària a la capçalera del canyó submarí de Son Bou.

Esperem expectants l’arribada del submarí a bord del vaixell per poder estudiar immediatament les mostres que porta i revisar les imatges.

Estem exultants en comprovar que són comunitats de corall negre

Ara toca avançar els estudis per poder-ho explicar amb rigor i de manera entenedora. Hem d’estudiar la seva dimensió, característiques i estat de conservació. És la primera vegada que ho podem demostrar rigorosament en aquesta zona del Mediterrani nord-occidental. És una troballa important, ja que molts d’aquests bancs de corall negre s’han extingit degut a l’acció de l’home en les darreres dècades.

Josep Maria Gili

Coralls negres als fons marins del Canal de Menorca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *