basic | Diari de recerca

2. La reproducció dels ocells

25 abril 2016 | basic, Diari de recerca

En el moment de publicar aquest missatge som a meitat d’abril, i els ocells són en ple procés de cria.  Alguns, com voltors i trencalossos, ja han posat els ous fa temps. D’altres, els més petits,  els ponen ara o més tard.  Els pollets que ja han nascut mengen amb voracitat,  i els pares estan molt enfeinats cercant menjar amunt i avall.
Aquí podeu veure algunes de les fases del procés reproductor que s’esdevé cada any:

  • Eclosió dels ous: el cainisme dins del niu del trencalòs


Aquestes imatges mostren un fenomen molt comú en els grans rapinyaires: quan hi ha dos polls, sovint el germà gran ataca i mata al més petit. En el cas del trencalòs, s’ha comprovat que això passa sempre. És una estratègia que permet concentrar els recursos en un sol individu, i maximitzar les probabilitats que aquest tingui prou aliment per tirar endavant (vegeu-ne una explicació més detallada d’aquesta estratègia, coneguda com “l’ou assegurança”)

  • La còpula: vídeo de la còpula d’una parella de voltors (filmació efectuada a Tremp).


Abans de posar els ous, però, té lloc l’aparellament, que en els grans rapinyaires té lloc sovint en ple hivern, a les grans cingleres on també hi fan el niu.
I ara que parlem de nius, a vegades els ocells els fan a llocs ben peculiars, com ara aquests xoriguers (Falco tinnunculus) que es van instal·lar a un balcó d’un pis de la Via Favència de Barcelona…
Xoriguers
Per a més informació sobre els nius dels ocells i les seves peculiaritats, visiteu el Projecte nius de Recerca en Acció.

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *