Diari de recerca

38. La bosqueta vulgar, la més tardanera! (2010)

27 maig 2010 | Diari de recerca

Ja estem a finals de maig, època que arriben els migradors més tardans. Entre les espècies de passeriformes que arriben més tard a Catalunya podem citar la bosqueta vulgar.

Es tracta d’un insectívor molt comú durant l’època de cria arreu de Catalunya, a excepció de les zones més marcadament muntanyoses, que hiverna a l’Àfrica subsahariana, al voltant dels 5-10 °N, des de Gàmbia i Senegal a Nigèria i Camerun. La bosqueta vulgar no sol arribar a casa nostra fins a finals d’abril i la majoria no ho fa fins al mes de maig. De fet, arriba tan tard que els ocells tenen el temps just per criar i tornar a marxar! Fan el niu al mateix mes de maig i els pollets surten del niu a partir de finals de juny i principis de juliol. Al cap de dos mesos pràcticament no es deixen veure perquè ja han marxat cap a l’Àfrica.

Com més tard arriben, més aviat se’n van

Molts dels passeriformes migradors mostren un mateix patró fenològic: com més aviat arriben o migren a Catalunya durant la primavera, més tard ho fan durant la tardor. Ho podem veure fàcilment fixant-nos en els patrons fenològics de tres espècies que capturem força en el marc d’aquest projecte: el mosquiter de passa, la boscarla de canyar, i la bosqueta vulgar.

El mosquiter de passa migra a Catalunya entre la segona quinzena de març i el segon d’abril i retorna camí de les àrees d’hivernada d’Àfrica des de finals d’agost a finals de setembre. La boscarla de canyar passa gairebé un mes més tard durant la primavera i la majoria ja passen de retorn a l’Àfrica entre agost i mitjans de setembre. Per altra banda, la bosqueta vulgar és la més tardana durant la primavera i la primera de marxar durant la tardor.

Per què han de marxar tan aviat?

La bosqueta vulgar és un ocell curiós en molts aspectes. Un d’ells és el fet que fa dues mudes mentre hiverna a l’Àfrica subsahariana. Una la fa tot just quan hi arriba i l’altra tot just abans de marxar.

Aquesta és una de les raons per les quals li interessa arribar aviat a les zones d’hivernada. Allà l’època de pluges té lloc just mentre la bosqueta és aquí criant o en migració, entre març i setembre, de tal manera que quan arriba a l’àrea d’hivernada, pels voltants d’octubre, s’ho troba tot ufanós i a besar d’insectes, el seu menjar preferit. I aprofita just aquest moment per mudar tot el seu plomatge, un procés que requereix molta despesa energètica i que es pot allargar durant dos o tres mesos.

Cap al mes de març, no n’ha tingut prou en mudar tot el plomatge fa escassos tres mesos, i tornar a renovar-ne una part rellevant tot just abans d’iniciar la tornada cap a les zones de cria. Tenir el plomatge en bones condicions és vital en els ocells!

Arriba a Itàlia passant per Espanya

Un altre aspecte curiós de la bosqueta vulgar té a veure amb la ruta migratòria que segueix durant la primavera. El patró de captures que hem obtingut i les dades provinents de les recuperacions d’ocells anellats, ens mostren que no arriba a Itàlia travessant pel centre del Mediterrani, com seria d’esperar tenint en compte que ve del sud, des de l’Àfrica subsahariana. De fet, ho fa entrant a Europa pel sud d’Espanya i després resseguint les zones costaneres de Catalunya i el sud de França. D’aquesta manera evita creuar grans extensions de mar obert, tot i que fa molts més quilòmetres!

Gabriel Gargallo

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *