Manuscrits, conquestes i llibres digitals
El dos de febrer del 2008 va fer vuit-cents anys del naixement de Jaume I i el 27 de juliol, set-cents vint-i-quatre anys de la seva mort. Entre aquestes dates es va escolar la vida d’un rei d’Aragó, comte de Barcelona i senyor de Montpeller, la vida d’un rei que sense saber escriure va ser l’autor del Llibre dels fets, un singular relat autobiogràfic dedicat a recollir alguns fets de la seva vida -les conquestes, els discursos, les nits d’insomni, els projectes, els fracassos- que donessin testimoni de la seva fe i de la seva personalitat.
Un equip de filòlegs i d’historiadors de diverses universitats catalanes estudiaran la fibra literària i la fibra humana de l’autor del Llibre dels fets mitjançant el portal Recerca en Acció. A partir del proper 11 de setembre esbrinarem la imatge que el rei volia transmetre d’ell mateix a la posteritat i la vitalitat d’una prosa que molts de lectors es poden veure amb cor d’esmenar, però que ningú no ha estat capaç d’igualar.
L’anàlisi anirà acompanyat d’una producció insòlita: l’edició de la versió digital del Llibre dels Fets, on serà possible escoltar la versió parlada del llibre i accedir als texts en diverses llengües.
Del Llibre dels fets es pot dir, com va escriure Walt Whitman en el pròleg dels seus poemes, que qui toca aquest llibre, toca un home. Això és el que intentarà fer aquest equip de filòlegs i historiadors a Recerca en Acció: partir del llibre, de les seves paraules i de la seva veu, per anar cap a l’home que, sense saber escriure, va ser capaç d’obsequiar-nos amb una obra irrepetible i inoblidable.
0 Comentaris