Diari de recerca

1. Des d’Àfrica fins al nord d’Europa

03 març 2009 | Diari de recerca

La primavera ja és aquí! O almenys això és el que ens indiquen els ocells. La setmana passada ja es varen observar les primeres orenetes i els primers ocells que ens arriben d’Àfrica ja es poden veure volant i cantant per Catalunya.

En els propers 3 mesos farem un seguiment d’aquest fenomen de la migració a l’oest de la Mediterrània per veure quines estratègies utilitzen els ocells que passen l’hivern a l’Àfrica, més al sud del Sàhara, i que es desplacen fins a les àrees de cria al centre i nord d’Europa.

Illes estratègiques i barreres ecològiques

Els principals objectius del projecte són l’estudi de les estratègies per travessar la barrera ecològica del Mediterrani, la investigació del paper de les illes com a llocs d’aturada dins les estratègies migratòries, i el seguiment dels moviments de retorn a les àrees de nidificació de les espècies migradores transsaharianes.

Amb aquests objectius tindrem unes xarxes d’estacions d’anellament d’ocells repartides per diferents indrets del Mediterrani. Les tres estacions de Catalunya estaran ubicades als aiguamolls de l’Empordà, al delta de l’Ebre i al delta del Llobregat. Les dades d’aquestes estacions les podrem comparar amb les que s’obtinguin a les illes de Cabrera, Columbrets i l’illa de l’Aire. I cal afegir que, excepcionalment, aquest any hem aconseguit que una nova estació estigui operativa també els 3 mesos en un petit oasi del Marroc en una zona on s’aturen molts ocells tot just han acabat de creuar el desert.

Però, com s’estudia un ocell?

A cada estació s’utilitzen unes xarxes inofensives per capturar els ocells i poder-los marcar amb unes anelles que porten un número únic per a cada ocell. El fet de poder tenir els ocells a la mà ens permet prendre altres mesures que no seria possible obtenir de cap altra manera. Per exemple, un estudi detallat del plomatge en permetrà poder determinar l’edat i el sexe. Amb unes senzilles mesures sabrem la mida de l’ocell i per acabar mirarem la seva condició física tot observant si te greix acumulat o com té la musculatura de desenvolupada.

Quan capturem un ocell que ja porta anella, aquesta ens permetrà veure si s’ha estat a la mateixa zona durant gaires dies o si prové d’alguna altra estació d’anellament. En aquest darrer cas la direcció entre les 2 localitats d’anellament ens indicarà la seva ruta de migració. Així doncs, si trobem un ocell que ja porta anella aquesta dada ens pot donar molta informació i és molt important anotar totes les dades d’aquell ocell.

Oriol Clarabuch

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *