Durant les properes setmanes farem un seguiment de la migració primaveral d’ocells a l’oest de la Mediterrània utilitzant la informació que obtenim a diverses estacions d’anellament situades a Catalunya, les Illes Balears i el Marroc.
Continuem així enguany amb noves dades el projecte que vàrem iniciar l’any passat.
La migració ja està en plena marxa!
Ja som en ple mes d’abril i la migració ja està força avançada. De fet, a Catalunya algunes espècies estan arribant abans que l’any 2009. A les estacions dels Aiguamolls de l’Empordà i del delta del Llobregat, els primers exemplars de la boscarla dels joncs, la boscarla de canyar i la cotxa cua-roja han arribat uns 10 dies abans que l’any passat. Altres espècies com el rossinyol i el mastegatatxes ho han fet uns 5 dies abans.
A Catalunya hem tingut un mes de març marcat per l’arribada constant de fronts de baixes pressions seguits d’intervals de vents entre moderats i forts als dos extrems del país. Els darrers 15 dies hi ha hagut força pas de tallarol de casquet en bon estat físic (greix: 4/5). En canvi, els primers mosquiters xiulaires que han arribat estaven en una condició física pèssima, possiblement a conseqüència d’haver estat migrant amb vents en contra durant força temps.
Menys ocells que l’any passat a Menorca
A l’Illa de l’Aire, la campanya es va iniciar l’1 d’abril i ja s’observa una marcada diferència amb l’any 2009 en el nombre total de captures: 390 al 2010 per 602 al 2009. Aquesta diferència gairebé coincideix amb una davallada en el número de mosquiters de passa anellats enguany, només 151 pels 284 que s’havien capturat l’any passat. Com a Catalunya, però, hi ha diverses espècies que semblen haver avançat una mica el seu pas. És el cas dels mosquiters xiulaire i pàl·lid, el mastegatatxes i el tallarol gros. Cap d’aquestes espècies s’havia capturat encara per aquestes dates el 2009, mentre que enguany ja s’han anellat diversos exemplars.
Sense aigua al Marroc
Enguany, el llac on està situada l’estació d’anellament de Yasmina (Marroc) està ben sec. Aquesta és la primera primavera des de 2005 en què el llac no té aigua i això ens ofereix una molt bona oportunitat per veure quins afectes té aquesta nova situació en el comportament migratori dels ocells que passen per la zona després d’haver travessat el Sàhara. Ara que no hi ha aigua, seguirà sent un bon lloc per aturar-se? Aconseguiran els ocells trobar prou aliment per a guanyar pes? Les espècies que s’hi aturaran seran les mateixes que el 2009? Les dades que estem recollint i que ja estem començant a analitzar ens permetran contestar aquestes preguntes durant les propers setmanes.
Gabriel Gargallo, Raül Escandell i Oriol Clarabuch
0 Comentaris