Diari de recerca

6: Com es mouen les meduses?

06 agost 2007 | Diari de recerca

Les meduses formen part del plàncton que vol dir que suren en les masses d’aigua degut a la seva flotabilitat. I malgrat que són arrossegades pels corrents marins, moltes d’elles presenten certs moviments lents de desplaçament. Recorren a poc a poc llargs trajectes. I sabeu que s’ha arribat a trobar meduses nedant a una velocitat de més de 55 metres per hora, per a fugir de la presència i possible atac d’algun depredador?

Ja veieu, doncs, que la locomoció és necessària en les meduses per tal de fugir dels seus depredadors, així com per alimentar-se,  per a assolir i seleccionar nous substrats i per a trobar-se amb individus de la seva espècie durant el període de reproducció.

La natació en les meduses es basa en contraccions rítmiques dels músculs de la subombrel·la per tal d’expulsar l’aigua i moure l’animal talment com si es tractés d’un coet a propulsió!

Aquest tipus de moviment necessita el suport d’estructures, de cèl·lules contràctils així com d’un cert control nerviós. Mitjançant unes cèl·lules en forma de fibres musculars aconsegueixen contraure’s i expandir-se rítmicament. I és així com les meduses són capaces de desplaçar-se.

Aquesta capacitat de moviment, però, no és suficient moltes vegades, ja que acaben essent arrossegades pels corrents marins o els vents, que en molts casos les desplaça fins a la costa.

Fins al proper missatge!

Josep-Maria Gili

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *