Arts i Humanitats | Diari de recerca

Talamanca: l'última victòria de l'exèrcit català

20 juliol 2009 | Arts i Humanitats, Diari de recerca

La Guerra de Successió Espanyola és un dels conflictes bèl·lics que més rellevància han tingut pel que fa a la història dels Països Catalans. Malgrat que la batalla més coneguda és la derrota de les tropes catalanes que defensaven Barcelona l’Onze de Setembre del 1714, anteriorment n’hi hagué moltes altres, algunes de les quals podrien haver canviat el curs dels esdeveniments.
D’entre elles destaca la batalla de Talamanca, succeïda el 13 d’agost de 1714. En ella, un contingent important de l’exèrcit català (3 o 4.000 combatents) comandat pel coronel Antoni Desvalls, marquès del Poal, va derrotar una força similar composta per diversos regiments castellans que s’havien reunit en aquesta població.Talamanca és la primera batalla de la Guerra de Successió que ha estat excavada de manera sistemàtica i integral. El resultat dels treballs arqueològics ha aportat nova informació sobre la vàlua, composició i tàctiques d’aquell oblidat exèrcit català.
La població de Talamanca
Talamanca és una petita vila enclavada just al costat del parc natural de Sant Llorenç del Munt, entre el Bages i el Vallès Occidental. El paisatge boscós serveix com a marc d’un casc antic ben preservat, que proporciona l’ambient adequat per viatjar en el temps fins al dia de la batalla, i que té el seu colofó en el castell, visible des de qualsevol punt de les rodalies; d’altra banda, aquesta fortificació fou derrocada al 1715 pels borbònics, com a represàlia pel suport que els propietaris donaren a la causa austriacista.
El camp de batalla
Si anem fins al mirador de Talamanca, situat als peus del castell, veurem el camp de batalla des de la perspectiva de les tropes catalanes, situades sota la població. Des d’aquest punt es veu, a mitjana distància, la riera que servia de frontera entre catalans i borbònics. Més enllà trobem els dos turons on es desplegaren les tropes castellanes i on s’hi produïren la majoria dels combats. Finalment, a la cima d’aquestes altures trobem la casa de Mussarra, quarter general dels comandants borbònics.
Si es disposa de temps és possible visitar tot el camp de batalla, ja que hi ha diferents rutes excursionistes senyalitzades des de Talamanca a Mussarra.
L’excavació
Les excavacions realitzades durant el 2008 pel grup DIDPATRI van treure a la llum centenars de troballes relacionades amb la batalla (munició, botons, objectes personals, etc.). La metodologia arqueològica aplicada, combinada amb l’anàlisi espacial realitzada a partir de sistemes d’informació geogràfica, ha permès conèixer en profunditat aquesta important batalla de la Guerra de Successió.
Xavier Rubio
I el proper dia… descobrirem una de les valls més intactes de la cultura tibetana!
Castell de Talamanca

Des del mirador de Talamanca, situat als peus del castell, veurem un dels camp de batalla de la Guerra de Successió des de la perspectiva de les tropes catalanes, situades sota la població. Des d’aquest punt es veu, a mitjana distància, la riera que servia de frontera entre catalans i borbònics.

Descobriu els escenaris de la Guerra de Successió fent… turisme científic!

Talamanca

Talamanca és una petita vila enclavada just al costat del parc natural de Sant Llorenç del Munt, entre el Bages i el Vallès Occidental. El paisatge boscós serveix com a marc d’un casc antic ben preservat, que proporciona l’ambient adequat per viatjar en el temps fins a un dels escenaris de la Guerra de Successió al dia de la batalla, una batalla que té el seu colofó en el castell, visible des de qualsevol punt de les rodalies.
Voleu conèixer l’itinerari dels escenaris de la batalla de Talamanca? Descobriu-los aquí amb la proposta de turisme científic que ens fa Xavier Rubio!

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *