Incorpora a la teva docència continguts pioners en educació per a l’acció climàtica (2n i 3r d’ESO).
Participar en el projecte Cooperate4Climate
Què?
Invitació a participar en un projecte sobre canvi d’hàbits i transformació ecològica en adolescents (2n i 3r ESO). El projecte està coordinat per la Universitat d’Innsbruck i finançat amb fons públics del Fons Austríac per a la Ciència.
Objectius generals:
- Dotar els alumnes d’eines per afrontar els actuals canvis socials lligats a la crisi climàtica i adaptar-se cap a la ciutadania responsable en societats sostenibles.
- Apropar la ciència a l’alumnat a través del treball interdisciplinari aplicat al canvi climàtic.
- Comprendre i viure de primera mà el procés de presa de decisions en diversos escenaris que simulen polítiques públiques, mitjançant activitats pràctiques inspirades en la teoria de jocs.
- Fomentar les converses sobre la crisis climàtica dins de les famílies.
Com?
Amb materials didàctics especialment desenvolupats per al projecte, basats en l’avantguarda del coneixement científic, per ser implementats a l’escola. S’utilitza una metodologia de treball interdisciplinària per projectes i participativa.
Han dissenyat un projecte educatiu trimestral amb 3 o 6 unitats didàctiques (11 o 20 sessions), adaptables a 1 o 2 hores setmanals durant el trimestre.
Opció A: 3 unitats didàctiques, 11 sessions, una hora setmanal
Opció B: 6 unitats , 20 sessions i 2 hores setmanals
L’assignació a 3 o 6 unitats didàctiques serà aleatòria, i les persones participants es comprometen a implementar l’opció que els toqui.
Les escoles pilot que han participat han impartit les diferents unitats didàctiques en diverses assignatures, segons les necessitats i el temari. També és possible implementar tots els materials a la classe de projectes.
Quan?
Els centres participaran durant el curs acadèmic 2025-2026 en una de les dues convocatòries, segons les seves preferències:
Convocatòria 1: setembre-desembre 2025.
Convocatòria 2: gener-març 2026.
Quants alumnes?
Com més alumnes del vostre centre hi participin, millor.
Qui?
Alumnes de 2n i 3r d’ESO.
Què implica per a l’escola participar en l’estudi?
- Planificar quan i en quines assignatures es duran a terme les diferents unitats didàctiques: les unitats es poden dur a terme en una o en diverses assignatures a la vegada, o com a projecte.
- Executar els continguts de les unitats didàctiques.
- Col·laborar amb el personal investigador del projecte en la recollida de dades, passant qüestionaris als estudiants al final del trimestre, després de la intervenció educativa.
Què n’obté l’alumnat?
- Continguts actualitzats sobre canvi climàtic i hàbits sostenibles.
- Fonaments del mètode científic aplicat al canvi climàtic.
- Aproximació a la ciència a través de metodologies actives d’aprenentatge.
- Aptituds reflexives sobre l’efecte del comportament individual en el benestar de grups.
- Aptituds de treball en grup i pensament crític.
- A l’alumnat se’l oferirà un incentiu econòmic (en forma de targeta Abacus) segons les decisions que prenguin als qüestionaris, amb l’objectiu d’entendre millor les seves preferències. Per exemple, podran decidir si fer donacions reals a diverses ONG o quedar-se els diners. Entendre com l’alumne/a gestiona aquest incentiu formarà part de l’estudi.
Què obté el centre?
- Materials actualitzats sobre canvi climàtic i hàbits sostenibles, que podrà continuar utilitzant després de la intervenció.
- Desenvolupament d’habilitats reflexives sobre l’impacte del comportament individual en el benestar col·lectiu.
- Millora de les competències de treball en grup i pensament crític.
- Els alumnes rebran un incentiu econòmic (en forma de targeta Abacus), com explicat en l’apartat anterior.
- Foment de les ciències entre l’alumnat, aplicant metodologies d’aprenentatge innovadores que poden atraure estudiants que prèviament no se sentien interessats per aquestes disciplines.
- Reforç de les competències de pensament crític de l’alumnat.
- Potenciació de les competències per a una ciutadania compromesa amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.
- Participació en un projecte d’innovació educativa amb finançament públic.
Per a més informació i inscripcions feu clic a la següent imatge: