Tot seguit et recomanem set llibres que tracten diversos temes de les ciències naturals i socials, des de la història de Jaume I fins a l'actual problemàtica de l'aigua.
1. Suarem! El Clima que ens espera , de Ramon Folch, Oriol Lladó, Lídia Hervàs i equip (Editorial Mina).
Aquesta novel·la científica sobre el canvi climàtic és també un llibre que descriu i aprofundeix en les inquietuds de les persones davant d'aquest fenomen.
El fil del relat discorre a través d'un intercanvi de correus electrònics entre els diferents personatges de la novel·la, intercanviant preguntes i respostes al voltant del canvi climàtic. Aprofitant aquest recurs narratiu, els "documents adjunts" dels correus serveixen perquè els lectors puguin aprofundir en els temes tractats.
2. Tot el que cal saber per saber-ho tot, de Jesús Purroy (Edicions Bromera)
L'obra ofereix una explicació rigorosa i amena sobre els fonaments del coneixement científic i convida als lectors a reflexionar entorn al funcionament de la ciència, com s'obté el coneixement científic, les relacions entre la societat i els científics, i la responsabilitat de la comunicació científica.
L'obra ha estat guanyadora de l'edició 2008 del Premi Europeu de Divulgació Científica "Estudi General", atorgat per la Universitat de València i l'Ajuntament d'Alzira.
3. El rei conqueridor. Jaume I: entre la història i la llegenda, d'Antoni Furió (E. Bromera)
Aquest magnífic llibre realitza una revisió de la biografia del monarca Jaume I el Conqueridor coincidint amb les vuit cents anys del seu naixement. L'autor, catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de València, tracta de "fugir de les visions obsoletes i tradicionals" per a retratar-lo des d'una perspectiva més humana. Per aconseguir-ho, acompanya el text amb més de 150 imatges i il·lustracions, algunes d'elles mai publicades com és el cas de la fotografia d'uns frescos del segle XIII descoberts a l'església de Sant Joan de l'Hospital, la més antiga de València.
4. Desert d'Aigua. Crònica d'un científic varat a l'Àrtic, d'en Carles Pedrós-Alió (Ed. La Magrana).
Mai ens cansarem de recomanar aquest magnífic llibre. Es tracta d'un llibre de viatge i d'aventura, de ciència i d'història, sobre el viatge a l'Àrtic que va fer el seu autor, biòleg, amb motiu d'una expedició científica en un vaixell atrapat al glaç. El resultat es un entretingut, per variat i ben treballat, llibre inclassificable, entre la realitat i la ficció, que fa passar una bona estona i mostra que la recerca ecològica pot ser una activitat professional apassionant.
5. Bioquímica, de Lubert Stryer traduït al català (Ed. Reverté)
Es tracta de la traducció catalana d'un manual bàsic sobre bioquímica que utilitzen des de fa més d'una trentena d'anys els estudiants de les carreres de biologia, medicina, farmàcia i veterinària d'arreu del món. La traducció forma part del projecte "Scriptorium" de l'Institut d'Estudis Catalans, que té com a finalitat la traducció al català d'obres de referència universitàries de les carreres científiques o tècniques.
6. Ciencia recreativa, de Josep Estalella (Ajuntament de Barcelona)
"Ciencia recreativa" va ser escrit per primer cop l'any 1918. És un llibre de divulgació científica que presenta gairebé un miler d'entreteniments científics, pensats per a educar i divertir alhora.
La popularitat de l'obra escrita per Josep Estallela (1879-1938), qui va ser un capdavanter de la renovació pedagògica, va ser tant gran que va fer que tingués set edicions, l'última l'any 1979. Aquest any es torna a publicar aquest interessant, entretingut i didàctic llibre de ciència.
7. Cent qüestions per entendre l'atmosfera, de Jordi Mazón i Marcel Costa (Cossetània edicions)
Per què el cel és blau? Existeixen els miratges? Per què la baixa pressió comporta mal temps? Aquest llibre ofereix respostes a cent qüestions d'aquest tipus. Escrit de manera àgil i llegidora, al llarg de les seves pàgines aprendrem a interpretar el cel que cada dia veiem però que, sovint, no som capaços de comprendre.