Col·locar una superfície dins l’aigua i esperar que passin uns dies. Amb això n’hi ha prou per propiciar observacions interessants sobre la vida aquàtica: unes poques setmanes són suficients per veure com unes espècies colonitzen la nostra superfície i són substituïdes -o complementades- per unes altres.
Aquesta va ser una de les propostes d’observacions i d’experiments que va presentar la biòloga Begoña Vendrell en el marc de la xerrada “Biologia a l’aigua: propostes d’observació i d’experimentació per a escoles” que va tenir lloc el dia 26 de febrer a la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Vendrell és investigadora al Institut de Ciències del Mar, del CSIC , professora de secundària de l’escola sant Gregori, i una de les coordinadores de la iniciativa El Mar a Fons.
Us oferim a continuació una selecció dels recursos que va presentar Begoña Vendrell:
– Biologia a l’aigua: Propostes d’observació i d’experimentació per a escoles. Presentació de Begoña Vendrell on s’hi relacionen tot de suggeriments de treballs senzills que els grups escolars poden dur a terme sobre la biologia, el medi físic o la interacció entre ambdós, tant del medi marí com de les aigües continentals.
– El Mar a Fons projecte coordinat des del ICM-CSIC que ofereix continguts educatius sobre els mars i oceans i proposa activitats per a desenvolupar des dels centres educatius. Hom hi pot trobar detalls sobre com realitzar moltes de les propostes aquí suggerides.
– Fem un Zoo Microbià Instruccions sobre com preparar els medis per a fer cultius de bacteris marins, per la investigadora del ICM Marta Sebastián
– Fes la teva pròpia proliferació d’algues microscòpiques Proposta detallada de l’experiment basat en afegir fertilitzant a l’aigua de mar i provocar una proliferació d’algues, per Magda Vila i Eva Flo, investigadores del ICM.
– Un filtre natural per depurar aigua Proposta de filtre realitzada en vídeo per Josep Duran i Josep Anton Vieta, investigadors de la Universitat de Girona.
– Descobrim el gel marí Fabriquem dos glaçons, un d’aigua d’aixeta i l’altre d’aigua salada, i hi aboquem colorant per visualitzar els canals de salmorra del gel salat. Vídeo preparat per l’escola Frederic Mistral.
– Fabricant un model d’ecosistema: la columna de Winogradsky Informació elaborada per Carlos Picado i Josep Carbonell, Grup de Treball de Microbiologia.
– Visualització d’una termoclina i sSimulació de l’ascensió del corrent càlid del Pacífic, realitzat pels alumnes del Institut Blancafort (La Garriga), menció de la iniciativa X(p)rimenta 2011.
Recursos per experimentar la biologia a l’aigua
Des de fabricar gel marí a realitzar una columna de Winogradsky, us oferim diversos materials i propostes d’experimentació per a explorar el potencial pedagògic de mars, rius i basses.