Aventures científiques | Expedicions | Física

Investiguem la neu i el gel al cor de l’Antàrtida!

11 juliol 2024 | Aventures científiques, Expedicions, Física

VIU UNA EXPEDICIÓ A L’ANTÀRTIDA AMB LA TEVA CLASSE!

L’Antàrtida és el continent més austral de la Terra i, de mitjana, és considerat el més fred, sec i ventós així com el més elevat del món, amb una alçada mitjana de 2.000 metres sobre el nivell del mar. Investigar sobre el gel i la neu de l’Antàrtida és clau per entendre la pujada del nivell del mar i els efectes del canvi climàtic.

El balanç de massa de gel a l’Antàrtida és la diferència entre la neu que s’acumula i la neu o gel que es perd. Conèixer aquest balanç és vital pel fet que determina la contribució d’aigua de l’Antàrtida a l’augment del nivell del mar. L’acumulació és generalment per la precipitació en forma de neu que cau sobre el continent, mentre que les pèrdues són degudes principalment pel gel que es perd cap al mar així com per la fusió (canvi d’estat de forma sòlida a líquida) i sublimació (canvi d’estat de forma sòlida a gas) del gel superficial. Precisament aquest últim es coneix molt poc. Quan el vent bufa fort sobre l’Antàrtida aixeca la neu en forma de torb, i aquesta neu aixecada es pot sublimar molt més fàcilment que la neu sobre terra. Aquest mecanisme és molt important a l’Antàrtida i entendre’l ens ajudarà a millorar les nostres mesures del balanç de massa. En aquesta expedició instal·larem sistemes de mesura del torb a diverses alçades sobre una torre a prop de la base antàrtica Princess Elizabeth. Serà la tercera torre més alta (uns 30 m) a l’Antàrtida dedicada a la recerca de la capa més superficial de l’atmosfera i la primera dedicada al torb.

De la mà del científic Sergi González, de l’Institut per a la Recerca de la Neu i les Allaus (SLF) de Davos, Suïssa, aquesta tardor viatjarem fins al cor de l’Antàrtida per investigar com la neu i el gel afecten l’augment del nivell del mar i el canvi climàtic.

Durant més d’un mes, descobreix com es viu a la base Princess Elizabeth a l’Antàrtida, la qual obté l’energia de fonts renovables; com s’instal·len sistemes de mesura del torb sobre una torre de 30 metres i molt més!

En què consisteix i com podeu participar-hi?

  • ACCIÓ 1: Seguiu el diari a bord de l’expedició que en Sergi publicarà al portal Recerca en Acció. Podreu enviar-li preguntes, que ell contestarà, sobre la seva investigació, la vida en una base antàrtica, etc. (Places limitades). PLACES EXHAURIDES.
  • ACCIÓ 2: Visita (presencial o en línia) del científic al centre educatiu per explicar la seva experiència un cop acabada l’expedició. Opcional (Places molt limitades). PLACES EXHAURIDES.

Calendari: novembre-desembre 2024.

Públic: centres educatius de primària, ESO i batxillerat.

Inscripcions: heu d’enviar un correu a recercaenaccio@fundaciorecerca.cat tot indicant-hi si participaríeu a l’acció 1 o també si us agradaria poder optar a l’acció 2. L’acció 2 és opcional i està subjecta a la disponibilitat de places. Al missatge, simplement, heu d’indicar el nom del vostre centre educatiu, els cursos i classes que hi participarien i el nombre d’alumnat total. Data límit per a les inscripcions: 13 de setembre. PLACES EXHAURIDES.

Folletó informatiu:

Descarrega-te’l aquí.

Equip Investigador

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *