El peix i el marisc aporten diversos compostos molt saludables des del punt de vista de la nutrició, com ara els àcids grassos Omega 3. Però també aporten metalls pesats, dioxines i altres compostos químics que poden alterar negativament la salut. De fet el peix i el marisc son les principals fonts d'ingesta de moltes d'aquestes substàncies contaminants dins la dieta catalana, segons recull l'estudi Contaminants químics, estudi de dieta total a Catalunya publicat per l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària l'any 2005.
Cal amoïnar-se? Tot depèn del tipus, quantitat i freqüència del peix que mengem. Si seguim una dieta molt rica en les espècies que aporten més contaminants, podem superar les quantitats màximes considerades tolerables d'algunes substàncies.
Per saber fins a quin punt el nostre patró personal de consum és adequat o no, un equip d'investigadors han preparat el programa RIBEPEIX. Es tracta d'una aplicació que podem descarregar fàcilment al nostre ordinador. Un cop instal·lada, ens demanarà la nostre edat, pes, sexe i quina quantitat consumim setmanalment de les 14 espècies de peixos i de marisc més populars a Catalunya. Un cop aportada aquesta informació, podem fer clic damunt el botó "Contaminants" i sabrem si estem ingerint una quantitat massa elevada de mercuri, dioxines, o d'altres compostos perjudicials.
Un altre botó, però, anomenat DHA+EPA, ens informarà de la part positiva de menjar peix: la quantitat d'Omega 3 que mengem a la setmana segons la dieta que haurem manifestat. Se sap que aquesta substància és molt important a l'hora de prevenir les malalties cardíaques i vasculars.
A la fi, doncs, es tracta d'obtenir l'equilibri ideal. El programa RIBEPEIX ens convida a esbrinar que passaria si variem les espècies i les quantitats de peix que mengem per configurar de nou la nostre dieta. Així podrem comprovar com els canvis en les nostres pautes de consum poden alterar – i força – la quantitat de compostos químics que acaben arribant al nostre organisme.
La recerca que ha portat a desenvolupar el programa RIBEPEIX, així com aquesta aplicació, han estat dirigides per Josep Lluís Domingo, catedràtic de Toxicologia de la Facultat de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili a Reus, i per Joan Maria Llobet, Catedràtic del Departament de Salut Pública de la Universitat de Barcelona.
David Segarra