Notícies

Primeres imatges dels fons marins antàrtics, fins ara inaccessibles

23 abril 2007 | Notícies

El primer projecte amb el qual es va encetar aquest portal Recerca en Acció ja ha aportat primeres dades preliminars! En aquella campanya l'equip científic de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC) ens va dur fins a l'Antàrtida.

Recordeu què us varen explicar? L'any 2002 es va desprendre una placa de gel antàrtic de més de 2.500 km2 deixant al descobert fons marins sota una plataforma de glaç que almenys tenia uns 1.000 anys. Doncs ara, ja podeu gaudir dels vídeos que han aconseguit captar en aquesta àrea fins ara inaccessible. Observareu quina fauna hi ha en els fons marins antàrtics desprès de la desintegració de les plataformes Larsen A i Larsen B, ubicades a la costa oriental de la Península Antàrtica.

La campanya es va desenvolupar dins el Projecte CLIMANT, un treball internacional que estudia els efectes del canvi climàtic en el continent gelat. Aquesta expedició s'emmarca en la celebració de l'Any Polar Internacional.

Enrique Isla, investigador del CSIC i responsable del projecte, explica: "Estem enfront un experiment natural sobre l'efecte del canvi global en els ecosistemes antàrtics, els resultats del qual podran ajudar a replantejar alguns dels paradigmes sobre el funcionament dels ecosistemes polars".
I afegeix: "La retirada de les plataformes de gel de la zona estudiada ens ha donat la possibilitat d'arribar a un lloc en el primer moment de la recolonització".

També ens explica que els processos de colonització de l'espai estudiat poden mostrar la capacitat de recuperació dels fons marins desprès d'estar molts anys coberts pel gel, o bé, al contrari, mostrar una escassa recuperació de les comunitats bentòniques (les que viuen als fons marins), degut a les seves característiques especials de creixement lent.

Les primeres imatges d'aquests fons marins s'han obtingut mitjançant un vehicle submarí ROV (Remote Operated Vehicle), controlat des del vaixell i equipat amb càmeres de fotografia i vídeo. I han mostrat que el fons del mar d'aquesta plataforma continental és molt més ric i divers en animals bentònics que el que es pensava. Contempleu els vídeos i fixeu-vos bé en les distintes formes de vida que hi apareixen.

Si voleu saber com va anar el dia a dia de l'expedició científica, veure'n les fotografies, conèixer com és i com funciona l'Antàrtida, quins estudis s'hi realitzen,…, clica i endinsa't al projecte Canvi climàtic a l'Antàrtida? L'estudi dels fons marins antàrtics.

L'equip científic d'aquesta expedició seguirà en contacte amb vosaltres per explicar-vos els nous resultats que aniran obtenint a partir de les mostres d'aigua, animals i sediments que es varen recol·lectar. Ara els toca treballar als laboratoris. Us seguirem enviant les novetats de les seves troballes!

Fons marins a Larsen

Aquesta és una de les primeres imatges dels fons marins antàrtics de la zona de Larsen. Han estat inaccessibles fins ara!

Crinoïdeus antàrtics

En aquesta imatge es poden observar crinoïdeus antàrtics.
Marques de fons antàrtiques

Aquesta mena de solcs són les marques que han deixat els icebergs durant el seu desplaçament sobre el llit marí.