Notícies | Totes les àrees

Nous models de divulgació científica mitjançant internet

07 juliol 2008 | Notícies, Totes les àrees

L’AGAUR i el portal Recerca en Acció organitzen una jornada que tindrà lloc el proper 21 de juliol dins el marc de l’ESOF 2008. El seu objectiu és explorar les noves possibilitats ofertes per les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions (TIC) a l’hora de implicar a les persones en la ciència. El paradigma tradicional de la “divulgació” pot, gràcies a les TIC, evolucionar vers un concepte “participatiu” més complex.

Actualment hi ha moltes activitats de divulgació científica organitzades de manera vertical, on bàsicament els experts escriuen i els usuaris llegeixen. Tanmateix,  internet permet tot un univers d'interaccions possibles entre els experts i els usuaris. La gent pot -fins a cert punt- fer recerca, recollir dades, experimentar per ells mateixos….  Els investigadors també poden actuar com a periodistes i fer servir canals directes per informar la gent sobre la seva recerca. El paper de cada actor esdevé més obert que mai. I fer que la gent participi en la ciència és important per nombroses raons, com ara despertar vocacions científiques entre el jovent.

Aquesta jornada pretén reunir diversos ponents amb experiència en maneres innovadores d'implicar la gent en activitats científiques i de recerca mitjançant internet. L'objectiu és obtenir una imatge de les noves possibilitats emergents que ajuden a fer de la divulgació científica quelcom realment participatiu.

La jornada està inclosa dins l'Outreach programme del Euroscience Open Forum, ESOF 2008

Dia i lloc de celebració de la Jornada:

21 de juliol de 2008. Fira de Barcelona, Av..Rius i Taulet s/n, Barcelona.   Pavelló 4,  nivell 0  

L'entrada és lliure. No cal inscripció prèvia.

Informaciódsegarra@agaur.gencat.cat

 

                                                     Programa:

10.00 h.

Can scientists become cyber-journalists and communicate directly with people? The example of Recerca en Acció (https://www.recercaenaccio.cat/)

David Segarra, editor de Recerca en Acció.

Recerca en Acció és un Portal on els investigadors escriuen blocs per a explicar directament les seves activitats de recerca. El Portal permet el seguiment d'expedicions científiques i de projectes de recerca a temps real. És aquest un bon model per a permetre una interacció directe entre els investigadors i el públic general?

10.30 h.

Can people become data collectors to feed scientific research?

The example of Nature's Calendar (http://www.naturescalendar.org.uk/)

Kate Lewthwaite, UK Phenology Network Manager, Woodland Trust .

El Programa Nature's Calendar, desenvolupat per l'entitat ambiental Woodland Trust, és un exemple de com la gent pot ésser encoratjada i implicada en la recopilació de dades significatives sobre l'entorn natural. Són aquestes dades útils per als objectius de la recerca? Quins són els pros i contres d'aquests esquemes de participació a gran escala?

 

11.00 h.

Descans

11.30 h.

Can people perform research by themselves on the Internet? 

The example of the iScience Server ( http://iscience.eu/ )

Ulf-Dietrich Reips, professor of the department of Psychology, University of Zürich.

El conjunt de webs accessibles des del iScience Server contemplen Internet alhora com un instrument i com un objecte de la recerca científica. Entre d'altres, es tracta del Web Experiment List, el Web Experimental Psychology Lab, el Big Five Personality test i el iDex, on hom pot jugar i, alhora,  fer ciència. Pot internet permetre a la gent ser alhora investigadors i objecte de la investigació?

12.00 h.

The European perspective on informal science education

The example of Xplora (http://www.xplora.org/)

Alexa Joyce, development manager at European Schoolnet .

Xplora és el portal europeu sobre l'ensenyament de les ciències a l'escola.  El seu objectiu és encoratjar l'interès dels joves en la ciència i millorar-ne l'ensenyament. ¿Quines són les claus de l'èxit per a transformar les activitats científiques informals en eines de qualitat per a l'ensenyament de la ciència? 

12.30 h.

Discussió

Moderada per Mercè Piqueras, presidenta de l'Associació Catalana de Comunicació Científica  (ACCC) 

  

Les conferències seran en anglès. No hi haurà servei de traducció simultània.