Diari de recerca

Museu de Geologia "Valentí Masachs" (Manresa)

30 maig 2012 | Diari de recerca

La vila de Manresa allotja l’interessant Museu de Geologia “Valentí Masachs” de la Universitat Politècnica de Catalunya. Actualment el museu disposa d’un fons d’uns 5000 minerals, unes 2000 roques i uns 3000 fòssils. Una bona part d’aquests fons es mostren en el seu conjunt de vitrines, panells i elements expositius.

El Museu és obert a tothom tots els diumenges d’11 a 14 hores (excepte estiu, Nadal i Setmana Santa), i les dies feiners organitza visites concertades per a grups.

L’objectiu principal del Museu és oferir a tots els interessats un espai on aprendre tot el relacionat amb el món dels minerals, les roques i els fòssils. En particular, el Museu vol difondre la recerca que es du a terme a la UPC, i que inclou temes tan atractius com ara formigó per fabricar a la Lluna sense aigua, metalls amb memòria de forma per a odontologia, etc.

Minerals del futur

El Museu de Geologia Valentí Masachs fa molta atenció a les aplicacions industrials de roques i minerals. Per exemple, hi ha un apartat que presenta una colla de minerals que cada vegada més utilitats i que es consideren estratègics: les Terres Rares, el grup del Platí (Platí, Osmi, Rodi, Iridi, Ruteni i Pal·ladi), el Liti; el Niobi el Tàntal (Coltan) l’Indi…. Aquests minerals contenen elements que són útils per a moltes aplicacions: estalvi energètic, electrònica de consum, medicina, indústria, sistemes de defensa militars, bateries de cotxes elèctrics i un llarg etcètera.

A més, un apartat del Museu es dedica a la relació (sovint conflictiva) entre els minerals i les persones. Altres espais expositius són dedicats a la radioactivitat o a l’esgotament dels recursos terrestres.

El Museu és a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa.

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *