Mou el patinador: simulacions sobre el moviment

07 juliol 2014 | (Vídeo)jocs, Batxillerat i FP, ESO, Física

Energy Skate Park i d’altres simulacions de la Universitat de Colorado (Phet)

Un grup de magnífiques simulacions per entendre el moviment, les transformacions de l’energia, etc., en un entorn altament interactiu.
 
Fes clic aquí per accedir al joc Energy Skate Park.
Aquesta aplicació interactiva ens presenta una pantalla amb un patinador urbà. L’arrosseguem a la part alta de la pista, el deixem anar i veiem com la velocitat augmenta… i el  joc  ens permet (gràcies al menú que trobem a la dreta) visualitzar com varien la quantitat d’energia potencial i d’energia cinètica que actuen en cada moment del recorregut.  També podem alterar la gravetat i veure com hi influeix.  I podem afegir-hi la fricció i veure com s’altera la velocitat i apareix l’energia tèrmica en el conjunt de forces.
Per si tot això fos poc, a dalt a l’esquerra hi ha la icona “tracks” que ens permet afegir segments i crear el circuit de skating que vulguem.
Aquest magnífic joc és tant sols una de les 28 simulacions relacionades amb el moviment que ha preparat la Universitat de Colorada i que podeu consultar aquí.
 

A mesura que el patinador baixa, l’aplicació ens mostra en cada moment l’energia potencial i la cinètica que hi actuen. Podem variar a voluntat la gravetat i la fricció i veure què passa.
 

Aquesta simulació mostra les forçes que actúen al llarg d’una rampa que podem configurar com vulguem.
N’hi ha de molt interessants i variades, com ara l’aplicació de forces i moviments al llarg d’una rampa,  el laboratori del pèndul i moltes altres.
Tot són aplicacions gratuïtes i de lliure accés.

El joc permet que cadascú pugui dissenyar els seus propis circuits.
 
David Segarra
 
Skate Park
Rampes
Circuit d'Skate