Diari de recerca | Totes les àrees | Turisme científic

Mallorca (II): Es Carnatge i el patrimoni paleontològic

16 juliol 2010 | Diari de recerca, Totes les àrees, Turisme científic

Al litoral del municipi de Palma es troba aquesta zona verda de notables valors paisatgístics, geològics, ambientals i d’ús públic.
 
Es Carnatge és un petit espai del litoral del municipi de Palma que ha estat declarat ANEI (Àrea Natural d’Especial Interès) i que, per tant, queda lliure de construccions. Es tracta d’una zona verda de notables valors paisatgístics, geològics, ambientals i d’ús públic.
Es Carnatge rep aquest nom per unes cases, a vorera de mar, que eren utilitzades per aprofitar la pell i els ossos d’animals morts per infermetat. L’indret també compta amb importants dunes fòssils que van possibilitar l’extracció de marès. Aquestes pedreres ofereixen perfils explicatius sobre l’estratigrafia i el model sedimentari.
Però el que és més rellevant d’aquesta zona són els jaciments paleontològics quaternaris, que són els més importants de la Mediterrània i que varen ser estudiats per Joan Cuerda i Andreu Muntaner a la dècada dels 50, dins de la Societat d’Història Natural de les Balears. Això va fer que fossin declarats BIC (Bé d’Interès Cultural) pel Consell de Mallorca. A partir d’ells es poden estudiar els canvis climàtics recents, l’evolució de les espècies, el fet de si les condicions climàtiques existents afavoreixen o no la seva dispersió, si els canvis climàtics influeixen sobre la flora i fauna d’una zona, etc.
La zona d’Es Carnatge compta també amb un gran interès naturalístic. Aquí es conserven les comunitats vegetals de litoral rocós que era present altre temps a tota la vorera de mar de Palma. A la zona s’han citat espècies de gran importància i escassesa: savines (que constitueixen el darrer savinar del terme de Palma), gatovells (Launea cervicornis) i una planta endèmica que a Mallorca només es troba en aquest indret: Helianthemum origaniflorum ssp serrae.
Són visitants habituals a la zona gran nombre d’aucells marins, entre els quals destaquen la gavina corsa (Larus audouinii), endèmica de la mediterrània occidental, i el corb marí (Phalacrocorax aristoltelis). També hi ha comunitats relictuals de fauna endèmica de les Balears entra la que es podria destacar els escarabats tenebriònids, Pimelia criba i Tentyria schaumi.
Un petit illot situat molt a prop de la costa, l’illot de Sa Galera, conté importants restes arqueològiques, com una cova excavada, construccions púniques i restes de ceràmica púnica i romana.
Damià Vicens Xamena
La zona d'Es Carnatge

La zona d’Es Carnatge és d’un gran interès naturalístic. Aquí es conserven les comunitats vegetals de litoral rocós que era present altre temps a tota la vorera de mar de Palma. Trobareu més informació sobre aquest indret a Mallorca (II): Es Carnatge i el patrimoni paleontològic.
La cova de sa Gata

Pedrera a cel obert prop de la cova de sa Gata (Palma). Del bloc central es va treure marès el febrer de 2003, pel Cosmocaixa de Barcelona, la qual cosa va generar una certa polèmica.

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *