Al litoral del municipi de Palma es troba aquesta zona verda de notables valors paisatgístics, geològics, ambientals i d’ús públic.
Es Carnatge és un petit espai del litoral del municipi de Palma que ha estat declarat ANEI (Àrea Natural d’Especial Interès) i que, per tant, queda lliure de construccions. Es tracta d’una zona verda de notables valors paisatgístics, geològics, ambientals i d’ús públic.
Es Carnatge rep aquest nom per unes cases, a vorera de mar, que eren utilitzades per aprofitar la pell i els ossos d’animals morts per infermetat. L’indret també compta amb importants dunes fòssils que van possibilitar l’extracció de marès. Aquestes pedreres ofereixen perfils explicatius sobre l’estratigrafia i el model sedimentari.
Però el que és més rellevant d’aquesta zona són els jaciments paleontològics quaternaris, que són els més importants de la Mediterrània i que varen ser estudiats per Joan Cuerda i Andreu Muntaner a la dècada dels 50, dins de la Societat d’Història Natural de les Balears. Això va fer que fossin declarats BIC (Bé d’Interès Cultural) pel Consell de Mallorca. A partir d’ells es poden estudiar els canvis climàtics recents, l’evolució de les espècies, el fet de si les condicions climàtiques existents afavoreixen o no la seva dispersió, si els canvis climàtics influeixen sobre la flora i fauna d’una zona, etc.
La zona d’Es Carnatge compta també amb un gran interès naturalístic. Aquí es conserven les comunitats vegetals de litoral rocós que era present altre temps a tota la vorera de mar de Palma. A la zona s’han citat espècies de gran importància i escassesa: savines (que constitueixen el darrer savinar del terme de Palma), gatovells (Launea cervicornis) i una planta endèmica que a Mallorca només es troba en aquest indret: Helianthemum origaniflorum ssp serrae.
Són visitants habituals a la zona gran nombre d’aucells marins, entre els quals destaquen la gavina corsa (Larus audouinii), endèmica de la mediterrània occidental, i el corb marí (Phalacrocorax aristoltelis). També hi ha comunitats relictuals de fauna endèmica de les Balears entra la que es podria destacar els escarabats tenebriònids, Pimelia criba i Tentyria schaumi.
Un petit illot situat molt a prop de la costa, l’illot de Sa Galera, conté importants restes arqueològiques, com una cova excavada, construccions púniques i restes de ceràmica púnica i romana.
Damià Vicens Xamena
0 Comentaris