L’esgotament dels recursos i el canvi climàtic ens obliguen a adoptar nous models energètics.
Un d’aquests models energètics alternatius rau en l’aprofitament de l’energia solar, en els seus dos vessants: fotovoltaic i tèrmic, tal i com s’ha explicat al programa QueQuiCom del dia 3 de maig del 2011.
A continuació us oferim un seguit de recursos per a saber-ne més:
1.- Va de debò, el canvi climàtic? Si encara et queden dubtes sobre tot això del canvi climàtic, no et perdis la contundent opinió d’en Carles Gràcia, ecòleg forestal de la UB i un dels autors del Segon Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya.
2.- I jo què puc fer? Per posar-hi remei, primer cal conèixer el problema. Les iniciatives Zero C02 i X un bon clima t’ofereixen eines per a que puguis calcular quant CO2 emet una persona segons els seus hàbits de consum. A l’hora d’actuar, l’IDAE ofereix consells i bases de dades per a triar els productes més eficients energèticament.
3.- Fes recerca des de casa! Si tens un ordinador domèstic, pots cedir la seva capacitat de càlcul per contribuir a la recerca sobre el canvi climàtic gràcies a la iniciativa internacional BOINC.
4.- Tot sobre les renovables. L’Institut Català d’Energia ofereix informació sobre el conjunt de les energies renovables, les seves aplicacions i la seva situació a Catalunya, que inclou explicacions sobre l’energia solar tèrmica i fotovoltaica.
5.- Més sobre l’energia solar fotovoltaica i tèrmica. Aquestes animacions interactives ho expliquen tot sense paraules! No us perdeu Heat and hot water from the sun i Electricity from the sun.
7.- T’agraden les cuines solars? The Solar Cookers World Network és la major font d’informació mundial sobre el tema. Hi ha instruccions per a muntar desenes de models diferents.
6.- Visita una central fotovoltaica – La biblioteca Pompeu Fabra de Mataró és una veritable central de generació d’electricitat i compta amb una impressionant façana translúcida que incorpora tot de cèl.lules fotovoltaiques. La biblioteca organitza visites guiades.
8.- Visita el Forn Solar de Font Romeu. Al costat de Puigcerdà s’alça l’impressionant Forn Solar d’Odelló, un dels més grans del món. Aquest centre organitza visites guiades, tallers, animacions
9.- Quin temps fa avui al Sol? Finalment, val la pena conèixer el nostre protagonista: El Sol. La Agència Europea de l’Espai ofereix The sun now, on pots accedir a les darreres imatges rebudes del Sol i esbrinar quin temps hi fa: si sovintegen les taques solars, si hi ha flames de gas incandescent….
0 Comentaris