El portal ‘Recerca en Acció’ proposa el seguiment d’una expedició científica al continent gelat.
L’any 2002 es va desprendre una placa de gel antàrtic de mes de 3.000 km2, deixant al descobert fons marins inaccessibles des de fa més de 400 anys. Un equip d’investigadors es dirigeix en aquests moments a explorar la zona. Les seves troballes tindran, aquest cop, un testimoni privilegiat: tu mateix. Només cal que et connectis a regularment a aquest portal, Recerca en Acció, per gaudir dels missatges, els vídeos, les fotografies i altres elements que els científics hi enviarán des del continent gelat.
Recerca en Acció neix amb un plantejament ben original: fer el seguiment “en directe” d’esdeveniments científics interessants, com ara expedicions, campanyes o experiments. L’objectiu de la iniciativa és donar a conèixer les activitats d’investigació que es fan a Catalunya en totes les disciplines científiques. Com a primera activitat, es proposa el seguiment d’una expedició científica a l’Antàrtida. Al llarg de dos mesos, els investigadors enviaran fotografies, vídeos i missatges per informar-nos de les seves troballes. Així podrem conèixer aspectes insòlits de la vida antàrtica. Però també sabrem com es realitza la recerca, quines situacions han d’afrontar els investigadors o com es la vida a bord del vaixell oceanogràfic. L’expedició aplega diversos científics del Institut de Ciències del Mar de Barcelona, del Consell Superior d’Investigacions Científiques.
Després de l’aventura antàrtica, el proper mes de febrer Recerca en Acció farà el seguiment de la reproducció del trencalòs (Gypaetus barbatus). Unes cameres en miniatura informaran de tot el que hi passa dins d’un niu d’aquest ocell situat al Pirineu català, amb l’objectiu de controlar la reproducció d’aquesta espècie, tant singular com escassa. Més enllà d’aquestes propostes, Recerca en Acció també vol afavorir la participació de tothom en la investigació. Per això s’ofereixen propostes per fer experiments a casa o a l’escola, espais d’interacció per a formular preguntes als equips científics, espais lúdics per a jugar a endevinar qüestions científiques… També s’ofereix un conjunt de recursos, tal i com imatges, documents, articles de divulgació i propostes de lectura. L’objectiu es facilitar l’accés al coneixement per part de totes les persones interessades.
Recerca en Acció ha estat creat dins les accions de divulgació del Programa de Documentació Científica de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR) i de la Direcció General de Recerca de la Generalitat de Catalunya. El seu desenvolupament compta amb la col·laboració de l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) i l’Associació per al Foment de la Ciència.