Arts i Humanitats | Diari de recerca | Turisme científic

Museu de la Fi del Món i Badia d'Ushuaia a Terra del Foc

07 agost 2009 | Arts i Humanitats, Diari de recerca, Turisme científic

La ciutat més austral del món, Ushuaia (en llengua yámana: Badia que tendeix vers occident), es troba a la riba del Canal del Beagle, a Terra del Foc.

Tot i que es tracta de la darrera “fi del món” (el Canal del Beagle va ser descobert el 1831 per William Fitz-Roy, que pocs anys més tard hi tornaria portant com a company de converses i sopars un naturalista que es deia Charles Darwin), Ushuaia deu ser una de les ciutats més turístiques del planeta; i déu n’hi do la de gent catalana que us hi podeu trobar.

Què podeu visitar?

Dues són les visites que podeu fer: en primer lloc el Museo del Fin del Mundo, on hi podreu apreciar una panoràmica breu però encertada tant del mode de vida de les poblacions indígenes del passat com del procés de col·lonització. Si la podeu complementar amb una visita al Museo Marítimo y del Presidio aconseguireu, a més a més, conèixer les condicions de vida dels presoners (especialment polítics, d’ideologia anarquista) enviats per l’estat argentí a aquella presó En segon lloc, atanseu-vos al Parque Nacional de Tierra del Fuego. Però enlloc de fer el recorregut habitual directe fins a Lapataia, baixeu fins a Bahía Ensenada i recorregueu els pocs quilòmetres del sendero de la costa fins a Lapataia. Això uns permetrà recórrer el paisatge litoral fueguí, que pràcticament no ha canviat en els darrers 6.000 anys.

Si des de Catalunya fins al Canal del Beagle hi ha 13.000 kms, bé podeu fer un darrer esforç i creuar el canal per arribar a Puerto Williams (Isla Navarino, Xile). En aquets petit poble hi podreu trobar el Museo Etnológico Martín Gusinde, concentrat en explicar la historia del poble Yámana. Avui dia, les persones descendents de la societat Yámana (que actualment s’autodenominen Yaghán) encara viuen a Puerto Williams. A més, tindreu el privilegi de veure la Casa Stirling, que va ser el primer edifici del món industrial a Tierra del Fuego, on es va fundar la Missió Anglicana que anys més tard esdevindria la ciutat d’Ushuaia. Encara que actualment està en restauració, demaneu-li a la Paola Grendi (la directora del Museu) que us el mostri i us expliqui la seva fascinant història.

Un indret rellevant per la ciència

Si aquest lloc és rellevant per a la ciència és a causa de tractar-se del punt de trobada entre dos móns completament oposats: l’Anglaterra victoriana de les revolucions industrials amb el món marítim de la societat caçadora-recol·lectora-pescadora Yámana. Bé, potser no exactament a la badia d’Ushuaia, però sí en aquesta regió. En vols saber el perquè? Doncs la resposta la tens aquí.

Hem arribat a Ushuaia

Hi ha moltíssimes coses a explicar sobre el poble Yámana, però ja que heu arribat fins a Ushuaia, seguiu la carretera “J” fins a la badia Cambaceres Interior. En realitat, aquesta badia s’anomena Lanashuaia (badia de l’ocell pica-soques). Allà, des del desembre fins als darrers dies de febrer, un equip d’arqueòlogues i arqueòlegs del CSIC, en col·laboració amb especialistes de l’Argentina, hi excavem cada any per intentar reconèixer com eren les relacions socials de la societat Yámana. I ens agraden molt les visites!!

Ivan Briz

I el proper dia… un paisatge molt fenici!

Diari de recerca

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *