La fauna marina fòssil del Museu d’Alcover

30 desembre 2014 | Turisme científic

Meduses de fa 240 milions d’anys s’han preservat a les pedreres d’Alcover i es mostren al museu d’aquesta localitat, juntament amb peixos, equinoderms i molts altres organismes marins.

 
Al Museu d’Alcover, a la vora de Valls,  s’hi pot visitar una extraordinària col·lecció de fauna marina fòssil. El Museu recull les troballes efectuades a la Pedrera d’Alcover, on s’hi han identificat restes de fa 240 milions d’anys de peixos, meduses, limúlids ( les caçoles de les Moluques) , crinoïdeus, holotúries, equinoderms  i molts altres organismes.   El que fa excepcional el jaciment de la Pedrera d’Alcover és la bona fossilització de les parts toves d’aquests éssers vius,  i per això se’l considera  un dels més importants jaciments del Triasic del món.
La raó d’aquesta fossilització excepcional  rau en l’ambient que regnava fa 240 milions d’anys, quan la zona de la Pedrera d’Alcover era una llacuna salada de poca fondària separada del mar (el mar de Tetis) per un escull coralí. Les condicions d’alta salinitat i manca d’oxigen van evitar la putrefacció dels organismes que morien, i per això els fòssils mostren les parts toves d’animals com ara  meduses o cogombres de mar.
El Museu conserva uns 2.000 exemplars d’espècies de tot tipus. El jaciment ha permès conèixer tota mena d’invertebrats de cos tou,  que acostumen a faltar als jaciments de fòssils. A més s’hi ha descrit 37 espècies de peixos, cinc dels quals són espècies noves, com ara el celacant Alcoveria brevis.
Per a més informació, horaris i tarifes: http://www.museualcover.org/