Situada a tocar del naixement del riu Francolí, es poden visitar els primers quatre-cents metres de la cova dividits en dues sales. La primera està dedicada al Paleolític i la segona al Neolític i a la geologia de la formació. A mida que ens hi endisem anirem descobrint com era la vida dels primers pobladors d’aquelles contrades. Les eines que tenien i la manera com les fabricaven. El menjar amb què s’alimentaven, els animals amb qui competien, des de cérvols fins rinoceronts, o els rituals que marcaven la seva existència…
I és que una cosa és que t’expliquin que en temps passats la fauna d’aquí era diferent de l’actual, però una altra és veure tu mateix les dents d’un rinoceront o de hienes que rondaven pels voltants de la cova.
Quines eines teníem en aquells moments?
El mateix passa amb les eines. Ara disposem d’una tecnologia increïble, però va bé recordar que tot plegat és el punt final d’un camí que es va iniciar amb eines extremadament senzilles. A la cova podem descobrir com es van iniciar els humans en la fabricació d’eines i veure com, a partir d’estris molt senzills, les eines es van anar perfeccionant, sofisticant i augmentant la complexitat i l’eficàcia, en un camí de progrés que al final ens ha permès fabricar naus per viatjar a l’espai.
I per a les persones més aventureres…
També hi podem descobrir un grapat de coses sobre la geologia de la zona i la formació de la cova. I els més aventurers podeu optar pel circuit aventura. La part visitada de la cova són uns 300 metres de la part “seca”, però més enllà la cavitat segueix amb un riu subterrani que es pot explorar (cal fer una reserva). Una opció que, convenientment equipats permet fer una descoberta dels següents 900 metres de foscor, formacions geològiques i el camí de l’aigua que, quan surti, donarà lloc al riu Francolí.
Un indret interessantíssim per fer turisme científic que, en acabar ens permet seguir fent noves descobertes, com ara la gastromia de la Conca de Barberà.
Més informació: http://www.covesdelespluga.info
0 Comentaris