Notícies

Imatges inèdites dels canons submergits del Cap de Creus

15 gener 2008 | Notícies

Un equip de científics han filmat per primer cop una veritable explosió de vida submarina a uns 250 metres de fondària, amb importants proliferacions de krill mediterrani i formacions de corall blanc.

Aquest vídeo mostra una enorme proliferació de krill mediterrani (Meganyctiphanes norvegica),  un crustaci de petites dimensions amb forma de menuda gamba que, segons s'ha pogut veure, forma eixams enormes als recs profunds que solquen el fons marí davant el Cap de Creus.  Aquest altre vídeo mostra les poblacions de corall fred, també conegut com corall blanc, que creixen a la mateixa zona.

Ecosistemes molt productius

És el primer cop que els científics han pogut captar aquesta mena d'imatges a la Mediterrània, i constitueix una prova de l'elevada productivitat biològica que es dóna als canons submergits del nostre mar. El primer vídeo mostra, de fet, un remolí de color vermellós format pels cossos de milers de gambetes de krill mediterrani arrossegades pels corrents submarins.

Les imatges van ser captades al setembre de 2007 per un petit submarí alemany, anomenat JAGO,  en el marc de la campanya Hermes Deep Coral liderada per l'Institut de Ciències del Mar (ICM), del CSIC, ubicat a Barcelona.

Josep Maria Gili, biòleg del ICM, explica que "els canons submarins son molt productius per que canalitzen i concentren l'aigua carregada de nutrients que arriba des dels rius i de la plataforma continental" Dins els canons o recs submarins "hi ha una pluja contínua de partícules, de les quals s'alimenta el krill. Al seu torn, el krill és l'aliment d'una gran diversitat d'espècies, com ara balenes, peixos, crustacis o coralls", explica Gili.

Els coralls de les fondàries

Pel que fa al vídeo sobre les poblacions de corall fred, també conegut com corall blanc, els investigadors consideren que es tracta de les comunitats de coralls vives més importants trobades fins ara a la Mediterrània per la seva densitat i estat de conservació.

A les imatges es pot apreciar la quantitat d'organismes que viuen al voltant del corall, i  que fan d'aquestes comunitats un lloc de màxima diversitat als oceans. Els coralls també fan el paper de "guarderia" per que molts peixos fan la posta dins del bosc de corall, on els ous poden eclosionar protegits de la depredació i amb aliment suficient per desenvolupar-se.

Coralls als canons submarins del Cap de Creus

Aquest vídeo mostra les poblacions de corall fred, també conegut com corall blanc, que proliferen als canons submarins del Cap de Creus. Els investigadors consideren que es tracta de les comunitats de coralls vives més importants trobades fins ara a la Mediterrània per la seva densitat i estat de conservació.

Krill mediterrani

El Krill que trobem al Mediterrani (Meganyctiphanes norvegica) és  un crustaci de petites dimensions amb forma de menuda gamba que, segons s'ha pogut veure, forma eixams enormes als recs profunds que solquen el fons marí davant el Cap de Creus, segons mostra aquest vídeo.

 

El canó submarí del Cap de Creus

Imatge del canó submarí del Cap de Creus, amb les zones de mostreig marcades en color vermell.

En aquesta àrea s'han obtingut les imatges que mostren els vídeos sobre coralls blancs i les proliferacions de krill.