Experimenta

Extracció de l’ADN del kiwi

11 juliol 2011 | Biologia, ESO, Experimenta

L’experiment permet visualitzar l’ADN de les cèl·lules del kiwi, després de la seva extracció i deshidratació.  El xampú i la sal de la solució d’extracció permeten trencar les membranes cel·lulars i, llavors, l’ADN queda lliure, però encara invisible als nostres ulls.  L’alcohol deshidrata les molècules d’ADN, que s’aglutinen i precipiten, de manera que es fan visibles en forma d’una massa gelatinosa i blanquinosa.  El fred fa que les reaccions químiques es produeixin més lentament evitant la destrucció de l’ADN.

El resultat és bastant sorprenent, ja que l’ADN es fa ben visible als nostres ulls!

El material necessari és:

  • 1 kiwi
  • Solució d’extracció, que es prepara amb una part de xampú, nou parts d’aigua i una culleradeta de sal
  • 1 bossa de plàstic transparent
  • 1 embut de vidre
  • Paper de filtre
  • 1 tub d’assaig
  • Alcohol de 96º molt fred
  • 1 pal de fusta (de fer broquetes)

L’experiment es pot fer a casa substituint el tub d’assaig per un got de vidre, el paper de filtre per paper de cuina i l’embut de vidre per un de plàstic.

Proveu-la de fer que és molt senzilla!

Menció X(p)rimenta 2011 en la categoria Secundària. Institut Itaca (Sant Boi de Llobregat).

1 Comentari

  1. Eva

    Molt interessant ! Jo ho he fet amb saliva i, és clar, costa més de veure perquè la mostra no és tan gran però té l’alicient que l’ADN és el teu.
    Felicitats pel video, està molt ben fet!

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *