Experimenta

Experimenta el vol amb avions de paper

23 febrer 2007 | Experimenta, Física, Infantil i Primària, Tecnologia i enginyeria

Us proposem construir dos avions de paper diferents. El seu comportament ens ajudarà a entendre el vol dels ocells. Es tracta de fer-los volar i d’observar quanta estona es mantenen a l’aire.

Hi ha ocells que poden volar força estona sense gaire esforç, com fan el trencalòs, el voltor o les àligues.   Altres, en canvi, han de bellugar les ales sense parar, com és el cas dels coloms o dels pardals.  Què ho fa que mentre algunes espècies d’ocell es poden mantenir a l’aire sense moure les ales, altres les han de batre contínuament per no caure?

L’experiment que us proposem aquí ens ajudarà a esbrinar un dels secrets que s’hi amaga rere el tipus de vol que poden fer els ocells.

Material necessari:

2 fulls de paper mida DIN A 4

Un rellotge o un cronòmetre

Una llibreta i un llapis o bolígraf

Comencem l’experiment

En primer lloc, es tracta que agafeu dos fulls de paper. És important que els dos fulls siguin idèntics, del mateix tipus de paper i de la mateixa mida (us recomanem els fulls més habituals,  tipus DIN A 4).

A continuació, es tracta que construïu dos models diferents d’avió, seguint les següents instruccions:

Model 1:    Instruccions per a fer el Model 1

Model 2:  consulteu aquesta seqüència de fotografies preparades per en Daniel Crespo i les instruccions per fer el Model 2 segons el portal Avioncitos de papel, on rep la denominació ‘Panadero’.

Com veureu, no tenen la mateixa forma. En canvi, si heu triat la mateixa mena de paper,  el seu pes ha de ser el mateix. La pregunta que volem respondre és: pot ser que la forma influeixi en la manera que té cadascun de volar? Anem a comprovar-ho.

Cal que agafeu cada avió i el llenceu a l’aire. Aleshores, cal que mesureu quants segons roman l’avió a l’aire abans de caure a terra. Apunteu els resultats en una llibreta. Per anar bé podeu fer 10 llançaments de cada model, i després fer-ne la mitjana.    Si podeu, mireu de llençar-los des d’un lloc un xic elevat, gaudireu molt millor de l’espectacle del seu vol.

Hi ha un altre factor a tenir en compte: la força amb la qual es llença cada avió ha de ser la mateixa. Us heu d’esforçar a fer sempre el mateix moviment de llançament amb la mateixa intensitat. També podeu demanar a diferents persones que llencin vàries vegades cadascun dels dos avions, i després feu la mitjana dels resultats obtinguts.

Bé, un cop fet l’experiment… quin resultat us surt? Volen la mateixa estona l’avió 1 que l’avió 2? O un acostuma a mantenir-se a l’aire més estona que l’altre? Per què creieu que passa? Penseu que hi té alguna cosa a veure la forma de cadascun? Feu-ne les hipòtesis que creieu oportunes.

Si voleu saber-ne la solució, només cal que  feu clic a la nostra interpretació de la tècnica de vol dels avions de paper. Però primer heu de fer l’experiment!

Experiment realitzat amb la col·laboració de Daniel Crespo, Professor dels estudis
d’Enginyeria Tècnica d’Aeronavegació (Escola Politècnica Superior de Castelldefels, UPC)

Model 1 d'avió

Model 1 d’avió
Avió model 2

Avió model 2

Documents

1 Comentari

  1. Esther Esteban

    Bon dia,
    Sóc una mestra de primària i estem treballant aquest tema, M’agradaria saber què fa que mentre algunes espècies d’ocell es poden mantenir a l’aire sense moure les ales, altres les han de batre contínuament per no caure.
    Clico a l’enllaç i no surt. Em podrieu dir on trobar la resposta?
    Moltes gràcies.

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *