Notícies

Envia'ns les teves fotos d'ocells!

04 maig 2009 | Notícies

Vols ajudar-nos a il·lustrar el pas dels ocells migradors?

Recerca en Acció i el portal 3cat24 us convidem a enviar-nos les fotografies d'ocells que pugueu fer aquests dies.  Fer-ho és ben senzill: només cal que entreu en aquesta secció del portal 3cat24 i adjunteu les vostres imatges. Les millors fotos rebudes seran comentades per un científic i publicades a Recerca en Acció, on s'integraran  al banc d'imatges del projecte Viatgers de Primavera.

De les diverses fotos que ja hem rebut, destaquem aquesta imatge d'uns pollets de xoriguer que ens ha enviat en Xavier Botam i que corresponen a un niu trobat casualment en uns blocs de formigó d'una obra. L'Oriol Clarabuch n'ha preparat la resposta que il·lustra la imatge.   

Envia'ns les teves fotografies abans del 25 de maig.

Cucut

Els cucuts, tal com esperàvem, han arribat a principis d’abril i com que són tan difícils de veure, els podrem detectar a partir del seu característic cant als boscos catalans. Si no el recordes, practica des d’aquest enllaç.

Falciot negre

Uns altres ocells presents als nostres pobles i ciutats que també acaben d’arribar són els falciots. Hem de procurar no confondre’ls amb les orenetes i, si ja havíem après a diferenciar les diferents espècies d’orenetes (vegeu aquesta fitxa), ara ens podem fixar en diferenciar-los d’aquestes. Els falciots, que reben el seu nom per la forma de les seves ales en vol (forma de falç), els podem sentir xisclant per sobre les nostres cases.

L'escriptor Josep Maria de Sagarra va escriure el text les orenetes i els faziots dins l'obra "Els ocells amics",on explica tot de coses interessants d'aquests animals, "la gran joia del nostre cel blau".

El vol de l'oreneta

Mentre migren, els ocells petits com l’oreneta vulgar solen volar a una velocitat d'uns 25-40 km/h. Amb vents de cua favorables poden arribar a assolir velocitats properes als 200 km/h! Però què pot fer u
n petit ocell, que sovint no pesa ni 10 grams, davant de vents huracanats? Si el vent és molt fort i contrari a la direcció de vol de l’ocell, la seva velocitat real respecte al terra pot ser fins i tot negativa, és a dir, que el vent el fa retrocedir.

Associada amb la vida i l'arribada del bon temps, l'oreneta ha merescut nombrosos poemes i referències literàries, algunes tan originals com el poema A tres orenetes d'en Joan Brossa. L'escriptor Josep Maria de Sagarra, per la seva part, va escriure el text les orenetes i els faziots dins l'obra "Els ocells amics",on explica tot de coses interessants d'aquests animals, "la gran joia del nostre cel blau".

Pollets de xoriguer

Envia'ns les teves fotos d'ocells a l'apartat de participació del canal 3cat24  i seran comentades pels ornitòlegs del projecte Viatgers de primavera.

Aquesta fotografia ha estat enviada per Xavier Botam, seguint la crida i diu: "Us adjunto les fotos d'uns pollets acabats de sortir de l'ou. Els pollets, que no sé de quina espècie són, es troben refugiats en un bloc de formigo de l'empresa on treballo, als Alamús. Per aquí diuen que són esparvers, però no n'estem segurs."

L'ornitòleg Oriol Clarabuch, de l'Institut Català d'Ornitologia, ha comentat la imatge d'en Xavier i ens ha dit: "Els pollets de la fotografia pertanyen a alguna espècie de rapinyaire diürn, i per la seva mida, es tracta d'alguna espècie de falcó. El fet que estiguin criant en un bloc de formigó ens fa pensar que es tracti del xoriguer comú, tot i que normalment els xoriguers tenen els pollets més cap a finals de maig i principis de juny. Aquesta espècie es caracteritza perquè té el dors marronós i el cap gris, i com a tret característic, destaca que quan caça fa l'aleta i queda immòbil al cel movent les ales per buscar preses per alimentar-se. Al niu hi veiem alguna ploma d'algun ocell més petit que ja ha servit d'aliment a aquests pollets. Encara que hi hagi una obra al costat, si no se'ls molesta gaire, els adults seguiran portant menjar fins que els polls tinguin un mes d'edat, moment en què abandonaran el niu."

Mallerenga blava

Envia'ns les teves fotos d'ocells a l'apartat de participació del canal 3cat24  i seran comentades pels ornitòlegs del projecte Viatgers de primavera.

Aquesta fotografia ha estat enviada per Pep Ventura, seguint la crida i diu: "La imatge d'aquesta mallerenga blava (Parus caeruleus) ha estat pressa a la Vall de Camprodon en la primera quinzena d'abril"

L'ornitòleg Oriol Clarabuch, de l'Institut Català d'Ornitologia, ha comentat la imatge d'en Xavier i ens ha dit: "Les mallerengues utilitzen cavitats naturals per fer els nius. Els forats que troben els omplen d'herba seca, molsa i altres materials que trobin per fer una cassoleta confortable. Algunes vegades hi posen flors oloroses i podria ser que fos per evitar possibles predadors. Si no troben forats on poder criar les podem ajudar penjant caixes niu,  caixes de fusta amb un petit forat per on puguin entrar i fer-hi el niu".

Busquereta emmascarada

Envia'ns les teves fotos d'ocells a l'apartat de participació del canal 3cat24  i seran comentades pels ornitòlegs del projecte Viatgers de primavera. Aquesta fotografia ha estat enviada per Ximo Galarza.

L'ornitòleg Oriol Clarabuch, de l'Institut Català d'Ornitologia, ha comentat la imatge d'en Ximo i ens ha dit:" També anomenats tallarols emmascarats, els trobem en ambients mediterranis. Durant el mes d'abril, han arribat de l'Àfrica i criaran en llocs secs però amb força vegetació. Podem sentir el seu potent cant en oliverars i boscos oberts d'alzina surera".

Tallarol de garriga

Envia'ns les teves fotos d'ocells a l'apartat de participació del canal 3cat24  i seran comentades pels ornitòlegs del projecte Viatgers de primavera. Aquesta fotografia ha estat enviada per l'Àlex que ens ha dit: ""Sóc un aficionat a l'ornitologia que, després d'una llarga temporada sense tenir contacte amb aquest món, ara he anat poc a poc fent excursions. Em podrieu dir quin és l'cell de la foto? Està feta en un bosc de matolls d'Os de Balaguer, a la Noguera."

L'ornitòleg Oriol Clarabuch, de l'Institut Català d'Ornitologia, ha comentat la imatge l'Àlexi ens ha dit:"La fotografia del tallarol que algú suggereix que es tracta d'una tallareta cuallarga, és més aviat, un mascle de tallarol de garriga (Sylvia cantallans). L'anomenada llista malar, bigotera, blanca és molt distintiva d'aquesta espècie. El pit vermellós és indicatiu de mascle."

Cabussons emplomallats

Envia'ns les teves fotos d'ocells a l'apartat de participació del canal 3cat24  i seran comentades pels ornitòlegs del projecte Viatgers de primavera. Aquesta fotografia ha estat enviada pe en Francesc Xavier Sanz Carreras.

L'ornitòleg Oriol Clarabuch, de l'Institut Català d'Ornitologia, ha comentat la imatge d'en Francesc Xavier Sanz Carreras ens ha dit:" Els cabussons emplomallats els podem trobar tot l'any, però és només en aquesta època que els veurem amb el seu vistós plomatge nupcial. Si a l'hivern en podem veure al mar, pràcticament arreu de la costa catalana, a l'època de cria només hi són al delta de l'Ebre, als aiguamolls de l'Empordà i a alguns embassaments de la plana de Lleida.  D'aquí pocs dies els veurem portant els pollets ben ratllats carregats a l'esquena".