Diari de recerca | Turisme científic

Els Esterragalls d'Olopte i el Caos de Targasona

29 agost 2011 | Diari de recerca, Turisme científic

A Targasona i Olopte hi ha dues formacions geològiques singulars que ens permeten completar aquest recorregut per la geologia de la Cerdanya.
 
Si fins ara havíem visitat  el Cadí, el relleu glaciar, els fòssils marins i la fossa cerdana (vegeu Geologia de la Cerdanya), ara us recomaneu que agafeu la carretera cap a Puigcerdà. A mig camí, a mà esquerra (al Nord), passat Isòvol, veureu un magnífic exemple de bad-lands, xaragalls creats per l’aigua d’escorrentia que va arrossegant els materials al·luvials més fins o menys cohesionats que omplen la plana. Es tracta d’una forma d’erosió provocada per la làmina d’aigua que es fa sobre un terreny inclinat després d’haver plogut . Amb menor intensitat aquest fenomen també es veu als talussos de les carreteres.
Xaragalls d'Olopte
Aquests xaragalls, que es veuen a 500 metres de la carretera, porten el nom d’esterragalls d’Olopte-All, i tenen unes estructures molt divertides que els geòlegs anomenen pilars coronats, barrets de bruixa o “demoiselles coiffés”.
I, per acabar de passar la tarda, us suggerim que aneu fins a una altra zona de la Cerdanya, aquest cop administrativament dins de França: el caos rocós de Targasona (des de la Guingueta, prendre direcció Font-Romeu per Enveig).
Caos de Targasona
És un espai plè de grans blocs de granit, amuntegats els uns damunt dels altres formant un fantàstic laberint que alhora és paradís d’escaladors. Els Caos es formen quan les roques que provenen de les muntanyes troben de sobte molt poc pendent i s’acumulen. Les roques s’han trencat per acció dels cicles congelació/descongelatció de l’aigua que s’infiltra per les esquerdes i les trenca. El Caos de Targasona és molt divertit: entre roques hi ha espais amb gespa fantàstics per fer la migdiada!!!  Ah, i a la vora hi ha les termes de Dorres, on us podreu banyar en aigües sulfuroses que estan a 40,6ºC , per acabar de fer el dia perfecte…
I és que de la mateixa manera que els insectes que viuen sota l’escorça dels arbres no noten que l’arbre va creixent perquè viuen una vida massa curta en relació a la de l’arbre, nosaltres tampoc notem com es belluga la terra sota els nostres peus, però ho fa. Si poguéssim viure una vida que durés milers d’anys o poguéssim accelerar la seqüència d’esdeveniments veuríem que estem ocupant el temps i l’espai d’un instant de l’escala geològica (vegeu l’interactiu UN VIATGE DE 600 MILIONS D’ANYS). A una escala gran tenim la formació de la Cerdanya i dels Pirineus… i a una escala molt menor, tenim la formació del caos de Targasona, i encara a escales més curtes de temps, la formació i erosió dels xaragalls.
Així doncs, us hem proposat aspectes d’interès geològic de la Cerdanya, d’escales diferents i que podeu combinar amb un tast gastronòmic o una banyada refrescant i/o relaxant a una de les comarques del Pirineu per on hi passa més gent, que no vol dir que se n’assabentin massa del què hi ha!!.
Gemma Escribà & Josep M Gasol
Xaragalls d'Olopte

Els esterragalls d’Olopte tenen unes estructures molt divertides que els geòlegs anomenen pilars coronats o barrets de bruixa.
Caos de Targasona

El caos de Targasona és un espai ple de grans blocs de granit, amuntegats els uns damunt dels altres formant un fantàstic laberint que alhora és paradís d’escaladors.

Diari de recerca

2 Comentaris

  1. geo

    L’origen del caos de targasona no es un diposit d’acumulacio com apuntes (no hi ha area font…).
    L’origen es meteoric, es un tipic caos bolar en granit, formes rodones donades per meteorització quimica de granits (condicions àcides), avançs del perfil meteoric. L’erosio del sol a fet aflorar roca mare (les boles de granit)

    Respon
  2. Jordi

    A Cerdanya els coneixen com els “Esterregalls de les Guilleteres”
    Si voleu anar al Caos de Targasona no cal arribar a Enveig. Al poble d’Ur us heu de desviar en direcció Font Romeu (si veniu de la Guingueta, és cap a la dreta).

    Respon

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *