Es tracta d’un dels millors indrets d’Europa per a l’observació de fauna en estat salvatge, especialment d’animals com el llop, l’ós, el linx i el castor.
Els Carpats són, ara com ara, un dels principals rebosts de biodiversitat i d’espècies forestals d’Europa. És en aquest massís, de 1.500 km de longitud, amb una forma de “c” invertida que solca sis estats (Txèquia, Eslovàquia, Polònia, Hongria, Ucraïna i Romania) on us proposo anar a esmolar el vostre potencial naturalista, on us retrobareu amb la joia que proporciona l’observació de camp i, és clar, on mirareu d’acomplir els principal objectiu d’aquest viatge: l’observació de l’ós, del llop, del linx i del castor en estat salvatge.
Els tres carnívors -el linx, l’ós i el llop- i el rosegador més gran d’Europa -el castor- són animals esquius, feréstecs i tímids i, per tant, difícils de veure en llibertat. Cal doncs, paciència, silenci, perseverança, il·lusió, motivació i un coneixement detallat de la geografia per a poder tenir èxit en aquesta comesa.
Durant el viatge, observareu i seguireu rastres a la neu o al fang, us enfilareu a superbs miradors naturals per a poder albirar qualsevol moviment sospitós, fareu l’espera en els colls per on canvien de vessants… fareu tot el que estigui al vostre abast per a poder sortir-vos amb la vostra: veure’ls!
Joies de la fauna europea
Aquests quatre mamífers, aquestes joies de la fauna europea, i altres animals (cérvols, cabirols, picots, àligues, etc) poden ser observats en aquest sector dels Carpats romanesos, concretament en els parcs nacionals veïns de Piatra Craiului (“Roca del Rei”) i de Bucegi.
Aquestes serralades que es drecen al bell mig de la plana centreeuropea no són només una barrera geogràfica sinó també històrica i cultural: al cantó est s’estén la Transsilvània i el Bànat, territoris que durant segles van formar part de l’Imperi Austro-Hongarès i on l’hongarès i l’alemany encara hi tenen una presència notable. En canvi, al sud i a l’oest s’obren les grans planes danubianes on trobem el bressol de la Romania històrica (la Valàquia i Moldàvia).
Piatra Craiului, les gorges de Zarnesti, Transfagarasan
Una proposta interessant d’allotjament és en cases de turisme rural al llogaret de Magura, en el Parc Nacional Piatra Craiului dels Càrpats meridionals. Es tracta d’un indret ideal des d’on sortir per a observar la fauna, per a fer alguna trescada a la muntanya (a les Gorges de Zarnesti on es va filmar Cold mountain) o per a enfilar-se amb cotxe cap a la carretera Transfagarasan, la més alta de Romania. La seva construcció (1968-1974) fou ordenada per Ceaucescu per qüestions de defensa, de cara a una possible invasió soviètica.
La visita a Brasov -Krondstadt en alemany o Brassó en hongarès- és obligada, no només per ser la capital de la regió sinó per ser un magnífic exemple de ciutat medieval emmurallada amb una plaça barroca de gran bellesa. Si pareu bé l’orella hi podreu escoltar l’hongarès, l’alemany, el romanès i el caló, les quatre llengües que s’hi parlen.
La riquesa de paisatges, de llengües, de gastronomia, d’història i d’arquitectura complementa l’excelsa riquesa biològica d’aquesta zona, arrecerada a l’obaga dels Carpats. Hi sou tots benvinguts!
Pere Alzina i Bilbeny
Molt interessant, com bé dius ens obres un altre finestral a la natura i cultura amb un viatge relativament prop de casa i en general tingut en uns olimps boirosos de la consciència. Em suggereix imatges de walquíries i comtes xucladors i orient treient el nas.
I per demanar, si cuixes de fades no pot ésser, pengeu algunes imatges fotos-Alsina de los “mamífers somniats”.