Poca gent sap que a l’Avinguda Diagonal de Barcelona hi ha una espècie de Museu de Zoologia que allotja una enorme varietat d’animals de tota mena. Es tracta del Centre de Recursos de Biodiversitat Animal (CRBA), un centre de la Universitat de Barcelona públic i obert a tots els visitants que es troba a l’interior de la Facultat de Biologia de la UB. El centre es dedica a la conservació i gestió de diverses col·leccions científiques.
Destaca, d’entrada, l’exposició permanent del CRBA, que mostra exemplars naturalitzats de diversos grups zoològics (Cnidaris, briozous, mol·luscs, nudibranquis, aràcnids, miriàpodes, crustacis, hexàpodes, equinoderms, peixos, aus, amfibis, rèptils i mamífers), tot acompanyat per plafons explicatius, fotos i diagrames. Hi ha una mica de tot: caps d’antílop, cranis de felins, closques de garoines, col·leccions de papallones… i alguna raresa, com un vedell amb dos caps. Aquests exemplars serveixen, en principi, per il·lustrar als estudiants de biologia com a material docent, però són a l’abast de qualsevol interessat.
Però la part més interessant és potser l’anomenada col·lecció històrica, que aplega una bon grapat d’ocells i mamífers preparats entre el 1849 i el 1889 i que provenen del antic Gabinete de Historia Natural de la Universitat de Barcelona, creat el 1847. A banda d’animals exòtics, s’hi troben molts exemplars de la fauna catalana recollits el segle XIX però alguns dels quals ja no es troben avui (com és el cas d’un corb marí pigmeu, Phalacrocorax pygmeus, caçat al litoral de Barcelona el 1855 i que en l’actualitat no es troba a la Mediterrània occidental.
Una de les singularitats del CRBA es que també mostra material tipus. És a dir, l’exemplar concret que es va utilitzar per descriure una espècie nova. És el cas, per exemple, dels mol.luscs Moitessiera mugae i Moitessiera collellensis, dues espècies noves descrites el 2006 per investigadors catalans. Doncs bé, el CERBA custodia els exemplars exactes que van ser recollits a la Font del Collell, Albanyà ( Empordà) per a descriure aquestes dues espècies. Es tracta de petits cargols d’aigua dolça de conquilla translúcida que…. bé, millor que us ho ensenyin al CRBA!
EL CRBA és obert tots els matins de dilluns a divendres de 9 a 12:30 i les tardes de dilluns, dimarts i dimecres de 4 a 6.
0 Comentaris