La termoclina és un canvi brusc de temperatura que separa les aigües superficials càlides de l’aigua profunda freda a molts mars i oceans. A la Mediterrània, per exemple, es produeix una important termoclina a l’estiu.
El vídeo que presentem aquí és un model i una representació d’aquest fenomen.
Un dels objectius principals de l’experiment és observar que una mateixa substància, en aquest cas l’aigua, es pot comportar com si fossin dues substàncies diferents si la seva densitat varia de forma substancial. És a dir: l’aigua càlida superficial i l’aigua profunda freda tenen densitats diferents, i, per tant, no es barregen. Aquesta és una de les causes de la feble productivitat biològica del Mediterrani, i que explica per què és un mar d’un color tan intensament blau.
La pràctica també simula un corrent d’aflorament d’aigua profunda vers la superfície. Cal emmarcar l’experiment en la circulació termoclina en la qual l’aigua càlida aflora a diferents zones dels oceans, com passa al Pacífic.
Segons declara Maria Roser Nebot, la mestra responsable de l’activitat, “perquè la pràctica sigui útil cal interpretar el que passa basant-se en el model cinètic-molecular. Es tracta de dues pràctiques de realització molt senzilla, però també molt visuals, que resulten molt atractives i tenen múltiples aplicacions.”
Menció X(p)rimenta 2011 en la categoria Secundària. Institut Manuel Blancafort (La Garriga).
0 Comentaris