Experimenta

Representació química dels tints pel cabell

11 juliol 2011 | Batxillerat i FP, Experimenta, Química

Visualització de les reaccions químiques que hi ha dins dels cabells durant l’aplicació d’un tint d’oxidació permanent. Poca gent s’imagina la química que hi ha implicada en una cosa tan quotidiana com és el fet de tenyir els cabells amb un tint d’oxidació permanent. Aquest vídeo permet visualitzar-ho de manera senzilla i entenedora.

Es tracta de formar un polímer gran que tingui color, i ubicar-lo dins del cabell. Aquest fet és possible partint de monòmers petits i incolors, els quals entren dins de l’estructura dels cabells i s’oxiden; llavors, aquests es van unint entre ells per formar el polímer acolorit. Com que la molècula formada és molt grossa, no pot sortir dels cabells i és per això que el color que s’ha format no marxa amb les rentades i, per tant, és permanent.

Per visualitzar aquest procés, els alumnes han fet servir materials molt senzills, com ara palletes, gomets de diferents colors o monedes per tal de representar la química d’aquests tints.

Els passos que es produeixen durant el procés de tinció són els següents:

  1. Cal obrir les cutícules del cabell. Això s’aconsegueix amb aigua oxigenada amb medi bàsic
  2. Les bases d’oxidació entren dins del cabell (la més típica és la para-fenilendiamina). Aquestes bases d’oxidació es troben al tub del tint junt amb altres components que aporten suavitat als cabells, el medi bàsic necessari per portar a terme la reacció…
  3. S’oxiden les para-fenilendiamina. Aquestes molècules s’oxiden fàcilment amb la presència d’aigua oxigenada en medi bàsic formant uns monòmers incolors anomenats benzoquinoimines.
  4. Unió de monòmers (benzoquinoimines) per formar el polímer acolorit. L’aigua oxigenada permet que es vagin unint entre si els monòmers de manera que es va formant una molècula gran anomenada polímer que té color.

Mentre passen totes aquestes reaccions dins dels cabells, també hi té lloc la descoloració de la melanina del còrtex, és a dir, s’aclareix una mica el color natural del cabell fet que afavoreix la tinció. També, la utilització d’un xampú àcid ajuda que les cutícules del cabell es tanquin i així el cabell queda més suau i el color queda més fixat.

Tal com comenta la mestra, Elena Costa Ferrer,  “els alumnes van poder “palpar” el que passa dins d’un cabell manipulant material molt senzill, a l’abast de tothom, per entendre el funcionament dels tints d’oxidació permanent.

Premi X(p)rimenta 2011 en la categoria de Batxillerat i Cicles Formatius. Institut de Sant Feliu de Guíxols (Sant Feliu de Guíxols).

0 Comentaris

Envieu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *