Fa poc vaig veure un ocell sobrevolant casa meva. Volava força amunt. No era gavina, em va semblar un rapinyaire també pel so que emetia. No en tinc cap foto però el que sí recordo és que no tenia les ales ben definides (és a dir, no com una gavina que les tenen clares), sinó més aviat com una àguila, amb les plomes en escala, no sé si m’enteneu… i era fosc de plomatge (marró-negre). He trobat un web on escoltar el cant de rapinyaires, que està al Xtec, però no era cap de les que vaig sentir. He vist que els rapinyaires tenen un cant força agut i aquest el tenia més greu. El cant era una mena de grunyit, com grrr grrr bastant greu…és l’únic que sé.. Em podeu ajudar a identificar-lo? Gràcies!
Resulta força complicat poder identificar l’ocell que vas veure. Si partim que el plomatge era fosc, en primer lloc hem de mirar si podria tractar-se d’un còrvid. Suposo que, per les dades que ens aportes, l’ocell devia ser de mida força gran. En aquest cas, el corb seria una opció. Pots mirar de trobar el seu crit i veure si s’assembla al que vas sentir. Altres espècies de còrvids possibles són la cornella i la gralla tot i que són de mida més petita. En aquesta època, és també normal veure rapinyaires en migració. Una arpella o un milà negre són rapinyaires que poden tenir plomatges molt foscos i que són relativament freqüents en aquestes dates. En el cas de l’arpella, aquesta acostuma a tenir una silueta força estilitzada amb una cua relativament llarga i quan vola sovint aixeca les ales més amunt de la línia del cos. Els milans negres els podem reconèixer per la forma de la cua que la mostren forcada. Anotar les coloracions de les diferents parts de l’ocell, la forma de les ales, de la cua i del cap i el seu comportament poden ajudar a identificar ocells que sovint són complicats de reconèixer degut a la similitud de forces espècies.
Ahir vaig veure una Puput al meu jardí, mai n’havia vist cap en aquesta època i em va estranyar molt, anava sola. Visc al Vallès Oriental i elles són les que cada any quan retornen m’avisem que arriba la primavera.
No puc deixar de preguntar-me: Què hi feia en aquestes dates, m’anunciava l’hivern?
En els darrers anys s’ha observat que alguns ocells migradors passen l’hivern aquí en lloc de marxar a l’Àfrica, com feien abans. Això s’ha vist amb puputs i també amb cigonyes, per exemple. Hom interpreta que aquestes observacions són un dels molts símptomes que el canvi climàtic i l’escalfament de la Terra està produïnt ja un impacte ben visible sobre els ecosistemes.
Hola, amics Visc a La Palma de Cervelló(Baix Llobregat-Barcelona) i tenim una colònia extensa de oreneta “cuablanca” , les primeres 200 ja van marxar al passar la mitad del mes d´agost.
Però s´ha quedat una població d´un centenar. Acabarant marxant? o es possible s´aclimatint.
Estaré observan i ja us comentaré. Si algú en sap més del tema s´agraïria informació.
Salut a tots
Hola Toni., Ens consta que l’oreneta cuablanca és una espècie que passa l’hivern a l’Àfrica. Pots consultar el servidor d’informació ornitològica de Catalunya, SIOC (http://tinyurl.com/3k7jbzt)
Si veus que a l’hivern no marxen, si us plau fes-nos-ho saber ja que es tractaria d’una informació molt interessant.