La vila de Manresa allotja l’interessant Museu de Geologia “Valentí Masachs” de la Universitat Politècnica de Catalunya. Actualment el museu disposa d’un fons d’uns 5000 minerals, unes 2000 roques i uns 3000 fòssils. Una bona part d’aquests fons es mostren en el seu conjunt de vitrines, panells i elements expositius.
El Museu és obert a tothom tots els diumenges d’11 a 14 hores (excepte estiu, Nadal i Setmana Santa), i les dies feiners organitza visites concertades per a grups.
L’objectiu principal del Museu és oferir a tots els interessats un espai on aprendre tot el relacionat amb el món dels minerals, les roques i els fòssils. En particular, el Museu vol difondre la recerca que es du a terme a la UPC, i que inclou temes tan atractius com ara formigó per fabricar a la Lluna sense aigua, metalls amb memòria de forma per a odontologia, etc.
Minerals del futur
El Museu de Geologia Valentí Masachs fa molta atenció a les aplicacions industrials de roques i minerals. Per exemple, hi ha un apartat que presenta una colla de minerals que cada vegada més utilitats i que es consideren estratègics: les Terres Rares, el grup del Platí (Platí, Osmi, Rodi, Iridi, Ruteni i Pal·ladi), el Liti; el Niobi el Tàntal (Coltan) l’Indi…. Aquests minerals contenen elements que són útils per a moltes aplicacions: estalvi energètic, electrònica de consum, medicina, indústria, sistemes de defensa militars, bateries de cotxes elèctrics i un llarg etcètera.
A més, un apartat del Museu es dedica a la relació (sovint conflictiva) entre els minerals i les persones. Altres espais expositius són dedicats a la radioactivitat o a l’esgotament dels recursos terrestres.
El Museu és a l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa.