Notícies

La vida privada de les bèsties

26 octubre 2011 | Notícies

Vídeos sobre còpules de voltors i trencalossos menjant, llibres escrits per en Jaume Sañé i una munió de llocs on observar animals. Aquestes són, entre d’altres, les nostres propostes per ampliar continguts del capítol de QueQuiCom sobre “La vida privada de les bèsties”   

QuèQuiCom i Recerca en Acció col·laboren per a aprofundir els continguts del programa televisiu

 Alguns vídeos sorprenents sobre la vida privada dels animals:  

 




Voleu veure la còpula d’una parella de voltors (Gyps fulvus)? D’això si que se’n pot dir vida privada…. Les imatges han estat enregistrades al Pirineu català, a prop de Tremp.  

Un trencalòs es capaç d’engolir un os de mida inversemblant.  Les imatges han estat enregistrades a la Terreta, un observatori dedicat als rapinyaires situat al terme municipal de Tremp, a les envistes de la Serra de Sant Gervàs.   

Cainisme dins un niu de trencalòs. Mitjançant un sistema de microcàmeres s’ha pogut filmar per primera vegada com un pollet agredeix l’altre, un comportament habitual en aquesta espècie i que té la seva explicació.  

 Anellem ocells al Sàhara. Des de Merzouga, l’ornitòleg Raul Escandell ens explica que un petit moixó com ara el mosquiter pot volar 500 quilòmetres d’una tirada!

 

Llibres d’en Jaume Sañé:

Aquest naturalista ha escrit els llibres Conèixer els ocellsConèixer els mamífers i 100 insectes i invertebrats fàcilment identificables. Són obres llegidores, que ens apropen al coneixement dels animals del nostre país de forma planera i directe. Molt recomanables.

 

Llocs propers on podem observar fauna

Sens dubte Tanzània és un lloc meravellós per veure animals. Però molt més a prop de casa també tenim indrets on es fa difícil no veure fauna. A continuació us en proposem uns quants. 

1/ Al teu ordinador, gràcies a les webcams, com ara les que ensenyen un niu d’àliga perdiguera al Garraf, i un niu de falcó pelegrí a la ciutat de Barcelona.

2/ Ornitologia al Montsec. El consorci del Montsec ha preparat un conjunt de rutes que permeten veure un ampli conjunt d’ocells, des de l’àliga cuabarrada als modestos moixons, enmig de paisatges espectaculars.

3/ Rutes per l’Alt Ter. Aquest recull de 56 rutes proposa itineraris de tota mena i dificultat pel Ripollés. En molts d’ells es pot veure fauna salvatge amb facilitat.

4/ La Vall dels Voltors. L’Ajuntament de Tremp gestiona La Terreta, on hi ha la ruta de la Vall dels Voltors i un observatori d’aus rapinyaires. Amb un xic de sort es possible veure diverses espècies de rapinyaires.

5/ Cabres i rapinyaires als Ports. El Parc natural dels Ports és un excel·lent indret per a observar cabres salvatges i una munió de rapinyaires com ara voltors i àligues. El paisatge és imponent.

6/ Observar ocells aquatics a l’interior. Hi ha vida més enllà d’aiguamolls i de deltes costaners. Alguns llocs que ho demostren són, a ponent, l’Aiguabarreig del Ebre, Cinca i Segre, i l’Estany d’Ivars, ambdós espais pletòrics d’avifauna aquàtica. Al nord del país destaca l’Estany de Sils o el clàssic Estany de Banyoles. A tots aquests espais hi ha itineraris i moltes possibilitats d’observar fauna vinculada amb l’aigua, sobretot ocells.

7/ Sempre queden els grans clàssics: l’Albufera de València, el Delta de l’Ebre, el Delta del Llobregat, els Aiguamolls de l’Empordà, l’estany de Salses o les albuferes de Mallorca i de Menorca són alguns dels millors llocs del país per a observar animals, sobretot ocells aquàtics. A l’hivern i en època de les migracions de tardor i primavera poden assolir concentracions enormes. 

8/ I si encara no saps on anar… 49 Itineraris escollits. El llibre On Observar Ocells a Catalunya proposa 38 itineraris, del Delta de l’Ebre a les carenes del Pirineu. Per la seva part, aquest magnífic llibre sobre el Pallars Sobirà ofereix 11 itineraris pensats per a observar fauna de muntanya.